Климатът предизиква дългосрочни промени под повърхността на океана

0
1364

Предизвиканите от човека климатични промени водят след себе си промени в океаните, които могат да имат дългосрочен ефект върху морските хранителни вериги, предполага проучване, цитирано от BBC News.

Изследване на фитопланктона в северната част на Атлантическия океан е открило, че микроскопичните организми се местят към полюса по-бързо, отколкото показват предишни проучвания. Резултатите са публикувани в журнала Proceedings на Националната академия на науките на САЩ.

“Морският фитопланктон е изключително важен за морските хранителни вериги и глобалните биохимични цикли. Той се отличава със забележително разнообразие, но всъщност ние не знаем как реагират различните организми на предизвиканите от нас промени на климата или дори на естествени климатични изменения,” обяснява един от авторите, Андрю Бартън от Принстънския университет.

Екипът е изследвал 87 различни видове микроскопични морски растения, обитаващи северните области на Атлантическия океан и е открил, че фитопланктонът вероятно се движи на североизток.

Бартън посочва, че резултатите се различават от предишни проучвания, тъй като включват информация за движението на различните видове и промяната на поведението им. “Някои видове изглежда не се движат. Други пък се преместват доста далече,” казва д-р Бартън.

“Това изследване ни кара да мислим, че има широк диапазон от възможни реакции. Ако видовете са живели тук, къде може да се местят? Доколкото ми е известно, повечето проучвания не са отговорили на тези въпроси досега.” Ученият добавя, че следващата стъпка е да се установи какъв ще бъде ефектът от промяната в разпространението на фитопланктона.

В глобален мащаб морските растения стоят зад 50 процента от фотосинтезата на планетата – процесът на преобразуване на слънчева светлина в хранителни вещества. Той включва поглъщане на въглероден двуокис от атмосферата и превръщането му в захари, които растенията използват за растежа си. Този биохимичен процес е ключов за глобалния въглероден цикъл.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук