Коалицията остава единна (ОБЗОР)

Темата на ДЕЙЛИ ПРЕС!

0
33314
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

След близо 4-часово заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ партньорите в управленската коалиция обявиха, че тя остава единна и запазва състава си. До напрежение сред управляващите се стигна, след като лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази несъгласие с оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, поискани от премиера Бойко Борисов заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души.

От НФСБ подчертаха, че решението на Борисов е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение, според което промените трябва да се обсъждат между партньорите. На брифинг след извънредното заседание в Министерски съвет заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов увери, че коалиционното споразумение се спазва, а оставките на тримата министри ще бъдат съгласувани на коалиционен съвет в понеделник.

„Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“, уточни той, като поясни, че към настоящия момент няма решение и стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По думите му с предстоящия есенен сезон ще се създаде по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията.

Изображение 376395
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

„Днес имаше разум, имаше извод, че действително тази комуникация, която през последните няколко месеца се води чрез медиите не е най-доброто и не дава тази увереност“, заяви още Цветанов. Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление.

„Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Изображение 376396
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че управляващите вървят напред в името на България. „Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България“, обясни той, като припомни, че девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“.

„Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път“, коментира още Каракачанов.

Изображение 376397
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

Лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров от своя страна изрази надежда коалиционните партньори да са си взели поука и да направят така, че да не позволят „разтурването на управлението“, тъй като по думите му това би довело до щети.

„Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата.

„Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености“, коментира Сидеров.

„Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, каза той.

В понеделник разговорите за оставките на тримата на министри и за евентуалните им заместници ще продължат.

Изображение 376394
Снимка/източник: Информационна агенция БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук