Когато диктатор те поздрави за борбата с корупцията

0
280

Има две възможности – или „Просто Киро“ наистина да е просто… Киро, или да мечтае за диктатура

Кирил Петков успява да достигне нови висини в дипломатическото изкуство.

„Вика ми: „Виждам, че се бориш с корупцията. Знаеш, че аз от 150-то място паднах на 52-ро място, и сме по-добри от България“. Вика пътят, по който си тръгнал, е много верен. Не се таргетират малките хора, които правят корупция, таргетираш големите босове, защото всичко тръгва отгоре. Така че ме поздрави. Той явно е следял новините, които са се случвали в България“.

С тези горди думи премиерът Кирил Петков обрисува от Брюксел срещата си с президента на… Руанда.

Петков обяви от Брюксел, че получил голяма похвала от президента на Руанда ВИДЕО

Сега за народа остана да се чуди какво се случва с премиера на страната. Има две възможности – или „Просто Киро“ наистина да е просто… Киро, или да мечтае за диктатура.

Ако е второто е много тревожно, защото премиер, който мечтае за единовластие може да вкара страната в страховити драми. Пък и още му е много рано – както се казва няма два петъка на тоя пост и вече мечтае да властва безконтролно. Ако обаче е първата възможност е още по-тревожно. Защото министър-председател без грам обща култура, пък бил той и виртуоз на Goоgle

лесно може да бъде прекаран. Че и всички ние заедно с него.

Но всеки пропуск може да бъде попълнен. Стига човек да поиска. Ето, например Петков лесно можеше да чукне в Google на ключова дума „Руанда“ и да почете малко.

Само преди няколко месеца съдът в Руанда призна Пол Русесабагина за виновен за връзки с терористични групи и го осъди на 25 години затвор. Истинското му престъпление обаче е, че се противопостави на президента Пол Кагаме. Г-н Русесабагина беше отвлечен, за да бъде съден в Кигали – столицата на Руанда. Много по-лоша съдба обаче застигна мнозина, които се изправиха срещу Кагаме.

Русесабагина не е обикновен руандиец. Собственикът на хотел, който със смелостта си спасява стотици животи по време на геноцида в Руанда през 1994 година, при който са убити над 500 хиляди души. За смелостта си той получава медал на свободата от американския президент Джордж Буш през 2005 година. Стана изключително известен след заснемането на филма „Хотел Руанда“, базиран на неговия живот.

И все пак беше осъден. САЩ и Белгия изразиха загриженост.

Случаят „Русесабагина“ не е изолиран. Все повече са доказателствата за бруталността и безмилостната репресия на режима в Руанда. Кагаме пък се смята за лидер на страната от 1994 година до 2000 година, когато официално стана президент. Демокрацията отсъства от африканската държава – изборът на държавен глава е предизвестен с над 90 % от гласовете. Опонентите и противниците на режима често са намирани застреляни или удушени. Нито едно от тези убийства не е било директно свързано с Кагаме, но президентът открито казва, че жертвите са получили това, което са заслужили.

От правна гледна точка нищо не пречи на Кагаме да остане на власт още дълги години. На референдум през 2015 г. руандийците гласуваха с преобладаващо мнозинство да позволят на Кагаме да се кандидатира отново на поста след края на втория му мандат, който приключи през 2017 г.

Кагаме тогава спечели изборите с близо 99% от гласовете.

На теория той може да се кандидатира отново два пъти, задържайки се на власт до 2034 г. – въпреки че настоящият му мандат изтича през 2024 г.
Но да се върнем на Кирил Петков и неговите мокри руандски сънища. Проверка в Google показва, че още по време на предизборната кампания премиерът е бленувал за демокрация по руандски.

„Няма малка корупция. Единствената, толерирана от нас корупция ще бъде нулевата. Има държави, които са постигнали огромни успехи. Ще дам за пример Руанда, където арестуваха трима министри и министър председател за корупция, с което паднаха от 150-то на 34-то място за три години. Ако в центъра на Африка това може да се постигне, аз мисля, че в България има много по-голям потенциал“, разказва например на 2 ноември 2021 г. Петков. А ако се върнем още малко по-назад, ще открием материал от 16 октомври 2021г., в който „Просто Киро“ дори дава практически пример как си представя демокрацията по руандски у нас.
„Президентът на Руанда бе на посещение в университета, в който учих, и разказа как са се справили с корупцията. Поканил група руандийци, които живеели в чужбина, в съвета им за борба с корупцията и им казал:

Имате пълни права и може да правите всичко.

Първите задържани за корупция били трима служители на президенството, а после и министър-председателят на Руанда, който е бил лично назначен от президента“, казва тогава Петков.

Тревожно, г-н Петков. Много тревожно, „Просто Киро“. За нас сравнението с Руанда е не просто смешно, но и обидно. Особено ако идва от устата на човекът, призван да брани националния интерес на страната. Защото, колкото и да се опитвате да ни изкарате „два квартала на Ню Йорк“, ние сме стара държава, стара нация и много сериозен народ.

И такива подмятания по руандски хич не ни минават.

Народът е помитал не един или двама уонаби диктатори и дори в най-мракобесните години у нас винаги се е намирал живецът, който казва „Не“ на подобни властнически амбиции. Затова следващия път като г-н Петков чуе поздравления от някой диктатор или самодържец, да бъде така добър да тропне по масата и напомни коя е България. Ако не – да ходи в Руанда, чуваме че там внасяли човешки капитал отвън. А пък „Просто Киро“ отдавна е доказал, че няма значение каква националност е гражданството му, стига да си извлече ползите от него.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук