Кошмар до дни: „Газпром“ ни сурвака с фактура за 1 млрд. долара заради Петков и Василев, причината е…

0
162

Бившият директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов призова да бъде направена цялостна  проверка на събитията от пролетта на тази година

България е заплашена да плати близо 1 милиард долара неустойки заради неизпълнение на договора на „Булгаргаз“ с „Газпром експорт“. Това заяви бившият директор на дружеството Николай Павлов и обвини отново предишния кабинет в безотговорност.

Бившият енергиен министър Александър Николов обаче отговори, че се търси нагнетяване на напрежението.

Според Павлов още през януари страната ни ще бъде призована да изплати сериозните неустойки.

„Може да достигнат 700-800 милиона долара, може и един милиард долара, говоря за неприетите количества. Вероятно до края на януари да получим фактура, така честитка“, заяви Павлов по Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов отрече твърденията.

„Как е възможно да се казва, това е странно твърдение, ако си спазил всяка една буква от съществуващ договор, излиза ваш сънародник и ви казва, че ще загубите всичко това. Това, че някой казва, че въпреки че за конкретните количества ние сме подавали заявки, че ги искаме да се доставят на „Булгаргаз“. Използва твърдението за да се създава напрежение и притеснение в обществото и в хората“, посочи Николов.

Арбитражът в Стокхолм закла Финландия за отказа да плаща в рубли на „Газпром“, става страшно и за нас заради ПП

Павлов призова да бъде направена цялостна  проверка на събитията от пролетта на тази година, когато „Газпром Експорт“ поиска доставките на природен газ за българското газово дружество да се заплащат в долари, което е в противоречие с предварителния договор с „Булгаргаз“.

„И Кирил Петков, и Асен Василев, и Александър Николов казаха че „Газпром“ спира газа съвсем в нарушение на договора. Щом смятаме, че сме на правата страна, отиваме и завеждаме арбитражно дело и претендираме неустойки, това не е е направено“, категоричен е Павлов.

„Защото договорът е валиден до края на декември и същите въпроси важат и за Полша. Европейската комисия, която обсъжда общ иск към съответната компания и общ арбитраж. Така че на всички деятели, които с подобни изказвания се опитват да наранят българската страна и да се постави страната в неизгоден арбитраж, мога да им кажа да се сетят къде са родени“, каза Николов.

В момента „Булгаргаз“ избира кантора, която да изготви правен анализ и становище за евентуално бъдещо дело срещу „Газпром Експорт“ пред Арбитражния съд в Париж.
 

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук