КРИЗА: Гърция продава островите си на безценица!

0
1283

Атина продължава да продава малки острови, някои от които на цена до 3 млн. евро – колкото жилище в добър квартал в Лондон, пише “Бизнес инсайдър”, цитиран от „24 часа“.

Десетки острови са на тезгяха и за 6, 10 до 40 млн. евро в опит на правителството да пести всяка стотинка по волята на кредиторите, от които чака нова финансова помощ.

В сайта Private Islands Online например п-в Лихнари край Коринт от 95 акра се предлага за 3 млн. евро. За 3,5 млн. евро продават част от цикладския остров Китнос, за 4,5 млн евро – о. Строгило от Додеканезите, за 6,5 млн – егейския о. Кардиотиса. 15 млн евро върви йонийският о. Св. Тома край Атина, а най-големият остров за продан – йонийският Дуликиум, е оценен на 40 млн. евро. Изданието посочва, че за 2-3 г. цената на островите рязко е спаднала, понякога наполовина.

Междувременно британският в. “Гардиън” съобщи, че в Гърция ще поскъпнат бирата, кафето, хотелите, сладоледът, таверните, такситата, билетите за самолети и фериботи и др. Причината е предстоящото по-високо облагане на стоки и услуги. Новите мерки трябва да бъдат обсъдени в парламента в четвъртък и да бъдат одобрени преди срещата на финансовите министри от ЕС на 24 май. Ако тя мине успешно, Атина ще получи нов транш от 12 млрд. евро в рамките на третия спасителен план. Но ако това не стане, Гърция пак ще се изправи пред фалит през юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук