Кристалина затваряла консерви в Ловеч

0
1442
Kristalina Georgieva, Member of the EC in charge of International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response receives Rami Hamdallah, Pallestinian Prime Minister.

С Ренета Инджова биби състудентки, наказали ги с бригада след провинение

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева твърди, че биографията й е като отворена книга и в нея няма глави, от които да се срамува.

Макар днес професията й да е сред най-престижните в света, Кристалина има опит в тежкия труд. Като дете прекарва летата при баба си Кръстина от Любимец, където поминъкът на населението е отглеждането на дини и тютюн. За баба си Кръстина Кристалина си спомня с ува­жение. Еврокомисарката твър­ди, че е кръстена на нея, нищо че между Сталинка и Кръстина има Балкан разлика. Строгата баба лишава внучка си от дет­ски игри и безцелно шляене.5e_fn2x7p

Вдига я още по тъмни зори, сервира й закуска и я впря­га да ниже тютюн чак до късните часове на нощта. Кристалина още си спомня как ръцете й се боядисва­ли и умирисвали с особен аромат. Като студентка пък е изпратена на бригада в консервната фабрика в Ловеч, където работи в производството заедно с Ренета Инджова.

Георгиева не храни приятни спомени от прекараното време в завода, защото попада там за­ради наказание. Бригадата съв­пада с концерт на Лили Ивано­ва, на който Георгиева от много време мечтае да отиде, но това така и не случва. По-късно из­мисля хитра схема, за да се отърве от досадните бригади. Записва се в университетския отбор по хандбал, където по традиция състезателите биват изпращани на спортни лагери по българското Черноморие за почти целия летен сезон. Така Кристалина прескачала тягост­ните бригади и се радвала без­платно на морските вълни.

Спортният й талант не е невиждан, но в турнирите се раздава до последно. Играе с номер 8 на фланелката, също като Хрис­то Стоичков. Неотдавна двамата се срещат и тя споделя с него за съвпадението. След хандбала не прекратява напълно отношени­ята си със спорта. Когато става асистент при Икономическата катедра в УНСС, се записва в баскетболния отбор на преподавателите в университета.

Липсва й нужният ръст, но се отличава с бързина. Дори и сега спортът е част от ежедневието й. „Опитвам се поне два пъти сед­мично да ходя на фитнес, обичам да танцу­вам и не пропускам възможност да се хва­на на хоро. В Световната банка през 2007 г. направихме страхотно представяне на бъл­гарските народни танци и бяхме във финал­ната петица като любимци на публиката. В Брюксел също често съм на хорото“, споде­ля Кристалина.kristalina3-175

Държи да се поддържа във форма не само заради работата, а и заради съпруга си Кино Кинов. С него се запознават на сватбата на свои приятели. Сприятеляват се, а после се влюбват. Кино я печели със скромността си и това, че никога не говори на висок тон. „Много при­ятен за компания, човек, на когото можеш да се довериш да те заведе до дома ти и в 5 сутринта. Дори и да няма пари за такси и да трябва да върви пеша, както често се случ­ваше. Той също вади приятно чувство за ху­мор. Внимателен е. И такъв си остава до ден днешен. Много свестен мъж!“, коментира за съпруга си Георгиева. Двамата са женени от 42 години и имат една дъщеря – Десислава.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук