Кунева: Журналистите не са държали изпит, не е страшно, че получиха отговорите

0
1262

Съхранението на матурите до момента на тегленето не беше пробито, ключът за държавните зрелостни изпити не е изтичал от МОН. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос, свързан проведени зрелостни изпити, предаде репортер на Агенция „Фокус”.Явор Хайтов народен представител от ПГ на БДЦ припомни, че журналисти са успели да си купят държавни зрелостни изпити и запита кой е виновен за това изтичане на информация.

Меглена Кунева заяви, че въпросът е щял да бъде сериозен ако журналистите се явяваха на зрелостен изпит. „Те не са вътре в залата, не са на местата, където се провеждат изпитите и тази информация, която са получили и ако тя е вярна няма как да доведе до нечестен резултат на изпитите”, каза Кунева.

По думите й, МОН е взел всички необходими мерки за сигурността по време на матурите и резултатът е налице. „Боя се, че той ще се отрази и в оценките, които се поставят най-накрая”, заяви тя и коментира, че е било направено така, че всички подстъпи към училищата да са отрязани.

Меглена Кунева допълни, че квесторите през цялото време е трябвало да бъдат прави, затова е имало родители, които да пазят децата и видеокамерите, за да не може да се преписва. „От 08.01 часа може би 10 000 души разполагат с тестовете. Съхраняването на изпитите до момента на тегленето не беше пробито. За разлика от други години, когато предишния ден се появяваха отговорите на теста или темата по литература, тази година това не се случи”, категорична бе Кунева.

Тя подчерта, че след като бъдат изтеглени въпросите за матурите, те не са тайна. „В момента тече и проверка във Варна”, поясни тя./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук