Лекарите на бунт срещу министър Москов

0
1418

СКАНДАЛ В БОЛНИЦИТЕ

Пациенти отказват пръстови отпечатъци, не са престъпници

Невиждан скандал се завихри в 20 от най-големите ни болници, насилствено принудени от министър Петър Москов да приемат пациенти само с пръстови отпечатъци.

В АГ болница „Св. София” например преди няколко седмици пилотно започна да работи т.нар. пръстов идентификатор. Но нито пациентите, нито персоналът са наясно с тази техника. Големият проблем, свързан с тази ненужна за здравеопазването ни измислица, обаче е друг – стотици нуждаещи се от лечение отказват да се чекират на малките апаратчета, обяснявайки, че не са престъпници. Други се редят на километрични опашки пред болничните регистратури, подобни на социалистическите, когато продаваха банани.

Младите горе-долу се справят с техниката, но ситуацията с възрастните хора е трагична. Те не могат да уцелят с пръста си апаратчето за чекиране, повтарят и потретят опита. Ръцете им са отекли, треперят и са потни, а тогава техниката не отчита отпечатъка. Това жестоко бави процеса на регистрация и опашките се бунтуват, обясни медсестрата Венета Чакърова. Шефовете на болниците са в паника – кой ще заплати лечението на отказалите да дадат пръстов отпечатък?

„Нямам указания какво да правя с пациентите в кома или в тежко състояние. Не мога да карам лекарите да им хващат пръста и да им го слагат на четеца, преди да окажат медицинска помощ”, категоричен е Росен Тимчев, шеф на болница „Св. Иван Рилски” в Дупница. С риск да си навлече неприятности, той заяви, че изобщо няма намерение да харчи пари за идентификатори на пръстови отпечатъци в здравното заведение. За бунт срещу здравния министър заради пръстовите отпечатъци, отдавна отхвърлени и в Турция, вече се готвят екипите на десетки други болници в страната. В момента върви протестна подписка. А от 1 октомври всичките болници, включително и частните, ще заработят по новата регистрационна система, предупредиха от здравното министерство.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук