Лекуват ни с два здравни пакета – основен и допълнителен

0
1175

Здравното ведомство представи пред ресорната комисия редактирания проект на промените в Закона за здравното осигуряване, след като Конституционният съд поряза част от разпоредбите.

Правителството се е съобразило с критиките на съда, както обясни министър Петър Москов, и вече в новия проект ясно се разписвало разделянето на пакетите.
С коригирания проект се регламентира обособяването на основен и допълнителен пакет. Предвижда се специална закрила на определени рискови групи – деца, бременни, родилки.

В допълнителния пакет се включват дейности, свързани с лечение на вече диагностицирани заболявания, които не водят до непосредствена заплаха за живота.

Със законопроекта се предлагат и промени в Закона за здравето, свързани с дейността на здравните кабинети.

Не подкрепяме философията на разделянето на двата пакета, включи се Хасан Адемов от ДПС. Според него нямало смисъл партията му да участва в дискусията по новите предложения.

Не разбирам какъв е този инат, ядоса се и социалистът Емил Райнов. Нямало да произтече нищо от измененията.

Оказа се, че и герберите имат против текстовете. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова посочи, че като философия щели да подкрепят на първо четене идеите на Москов. Настояха обаче да се прецизират текстовете за второто, за да не се стига пак до Конституционен съд.

Отворени сме за всякакви дискусии, успокои здравният министър. Петър Москов изтъкна, че досега системата е била в хаос. То е било чудо, ядоса се здравният министър.

На първо четене проектът мина през здравната комисия с 8 за и 6 против./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук