Магистрати ще изнасят лекции пред ученици в област Разград

0
881

В четири училища на територията на област Разград започва реализацията на Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съобщи съдия Нели Генчева. Нейната основна цел е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България.

Програмата основно е насочена към ученици в 10 клас. В техните часове по „Етика и право“ през втория срок като лектори ще влизат съдии и прокурори от Разградски съдебен окръг. В областния град на десетокласниците от ГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ и ПМГ “Акад. Никола Обрешков“ ще преподават магистрати от Окръжен съд, Административен съд, Районен съд, Окръжна прокуратура и Районна прокуратура-Разград.

Представители на Районен съд-Кубрат и Районна прокуратура-Кубрат ще бъдат лектори в СОУ “Христо Ботев“, а на Районен съд-Исперих и Районна прокуратура-Исперих в Гимназия „Васил Левски“.

Общо 12 са темите, по които представителите на съдилищата и прокуратурите ще работят с младите хора. Те са съгласувани с Министерството на образованието. С помощта на магистратите учениците ще се запознаят с разделението на властите в Република България, с функциите и структурата на съдебната власт, статута на магистратите, възможностите да защитят правата си чрез съдебните институции, ще коментират и престъпни прояви, жертви на които често са техни връстници: трафик на хора, домашно насилие, киберпрестъпления и други.

Първият час от образователната програма в област Разград ще се проведе на 8 февруари от 13.20 ч. в ГПЧЕ “Екзарх Йосиф“. Програмата се предвижда да приключи с обобщаване на наученото под формата на викторина или симулативен процес, в който младите хора ще играят ролите на съдии, прокурори, страни и свидетели по съдебно дело.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира в цялата страна на база Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Резултатите, които се очакват от програмата са  повишаване на правната култура на младите хора, превенция на противообществените прояви и  подобряване на публичния образ на съдебната власт в България.

Съдиите и прокурорите имат готовност да представят част от темите и в други учебни заведения пред ученици от средния курс при проявен интерес от директори и учители. Такива срещи вече са осъществени в ПТГ ”Шандор Петьофи”  и СОУ “Хр.Ботев” в Разград.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук