Майка с разтърсващо писмо до Москов: Детето ми пострада, а три болници ни отказаха спешна помощ

0
1318

Бургазлийката Михаела Чобанова, която е майка на три малки момиченца, изпрати разтърсващо писмо за фрапиращи неуредици в здравната система в града, пише Флагман.бг. Вчера най-голямата й дъщеря паднала и си удря тежко крачето, необходима е лекарска намеса, а се оказва, че в Бургас няма дежурен ортопед, който може да я прегледа по Здравната каса. Така родителите обикалят три болници с трите си деца в колата и накрая се прибират вкъщи, без детенцето им да получи адекватна медицинска помощ.

Михаела Чобанова в момента е в майчинство, но преди това работила в голяма фирма за износ на зърно. Ето и писмото ѝ, адресирано включително и до здравния министър Петър Москов:

„Искам да подам сигнал за злоупотреба със здравната система в най-добрия град за живеене – Бургас. Доколкото ми е известно, здравето на детето е приоритет на държавата, но не и тук. На 8.11.2016 мъжът ми взема 7-годишната ни дъщеря от училище, но по пътя тя пада, оплаква се от болки в крака и той я носи на конче. След като пристигат до логопедичния кабинет, установява, че кракът й е подут. Най-близката болница е бившата Трета поликлиника и я носи там. От здравното заведение му обясняват, че имат ортопед, но прегледът струва 30 лева, а и нямат свободни часове в момента, по-добре било да отидат в спешното. Той хваща такси и я води. Там отказват преглед, като обясняват, че единственият дежурен спешен ортопед е в болница „Дева Мария” във Ветрен. Обажда ми се мъжът ми, аз вземам другите две деца – на 4 години и на 4 месеца, паля колата и отивам до спешното, за да ги закарам на 20 км от Бургас. Там има ортопед, който преглежда срещу 40 лева, понеже е частна болница. Нямахме парите в себе си, взех само децата в бързината. Отказаха преглед. Обадих се 2 пъти и на тел.112, те казаха, че могат да ми пратят линейка, но пак там ще ме закарат, а за политиката на частната болница не отговарят. Уважаеми г-н министър Москов, оказва се, че в Бургас има дни, в които няма спешна помощ, а само частна. Колко струва здравето на детето ми? А болката му? А унижението? Законен ли е отказът да бъде прегледано? Моля за вашето съдействие”, пише ни Михаела Чобанова.

Пострадалото краче на момиченцето е видяно едва тази сутрин от специалист. Оказва се, че е навехнато и усукано. Първокласничката една седмица ще си бъде вкъщи и три седмици ще е освободена от физкултура и тренировки в училище. Медицинското лице, което я е прегледало, казва, че забавянето е навредило, защото кракът не е третиран от началото, за да му спадне отокът. „Болката през нощта беше силна. Детето се измъчи, не може да си стъпва на крака”, каза още майката Михаела.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук