Проф. Михаил Константинов посочи какво деликатно яздене ни чака след балотажа в неделя

0
1332
Според мен референдумът е минал вече. Двете основни политически сили – БСП и ГЕРБ,  се съгласиха да отчетат желанието на хората. Това заяви специалистът по избори проф. Михаил Константинов.

„Това, което ще се приеме – вид мажоритарна система, е нещо, което е много деликатно за яздене. То се среща на две места в ЕС. Това, което се предлага в референдума, никъде го няма. Това не е френската система”, коментира проф. Константинов пред bTV.

„Българският народ заслужава да бъде уважен. Приветствам това, което казаха БСП и ГЕРБ. Независимо какво ще каже ЦИК, желанието на хората ще бъде уважено”, заяви математикът.

„Това нещо поставя страната в тежка политическа криза, която вече стартира. Изходът на балотажа може да я ускори или забави. Промяната на избирателната система е политическа криза. От вида на избирателната система зависят много неща. Нуждаем се от шест месеца, за да въведем нормално една мажоритарна система. Това не е от днес за утре, трябва да се извърши райониране на страната”, поясни експертът.

Според него, ако кандидатът на ГЕРБ не спечели балотажа на президентските избори, Бойко Борисов не трябва да бърза с оставката. „Ако загуби балотажа, Борисов е редно да поиска вот на доверие. Трябва да се поставят ясни срокове – през май предсрочни избори. Ако ни завърти въртележката – след месец отиваме на избори. Само ако не се получи вот на доверие, тогава да ходим на бързи избори”, каза още проф. Михаил Константинов.

Той прогнозира, че страната отива към предсрочни избори,  „но е добре да не бъдат веднага. Стига със служебни кабинети, хубаво е парламентът да поработи малко”, заяви математикът.

При евентуален предсрочен вот, според него, нови политически сили рязко ще навлязат в политическото пространство, но ГЕРБ ще останат най-голямата политическа сила./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук