Македонски възел, няма кой да го разсече

0
1357

Напрежението в страна с

27% официална безработица

идва и от връщането на

гурбетчии от Германия

В Македония очевидно има натрупано голямо напрежение. Откъде идва то?

Свързано е, първо, с факта, че Никола Груевски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, кара трети мандат като премиер. И проучвания на общественото мнение твърдят, че при избори сега партията му пак би ги спечелила.

Миналата година видяхме протести на противниците на Груевски от Социалдемократическия съюз на Македония. Но от контрапротестите, от поддръжниците, които властта извади, се оказа, че Груевски има силна подкрепа. Ситуацията в Македония е много патова. Опозицията сякаш няма много ясна идея какво може да направи. Това прави бъдещето за Македония твърде нестабилно.

Всичко тръгна от изтеклите миналата година множество файлове с телефонни записи, от които може да се съди за

брутална подялба

на властта

Управляващите и партньорите им от партията на албанското малцинство явно контролират финансовия ресур на страната.

Показателно е например положението със свободата на медиите – там практически правителството ги субсидира и от субсдидията зависи дали една медия ще съществува.

А в случая с амнистираните 56 души, които са повод за протестите в Скопие сега, удивителното е, че там президентът има право

да амнистира

дори разследвани

Големият проблем в Македония в момента обаче, който създава нещо като тенджера под налягане, е че заради бежанската вълна Германия започна да връща работещи от Западните Балкани, включително от Македония. И много хора които изкарват в Германия прехраната на семействата си, вече са върнати в Македония и са в трудна ситуация. Да си представим какво би станало, ако например през 2003 г. Испания, Гърция и Италия и други западноевропейски страни бяха започнали да връщат български гурбетчии.

За това колко е тежка икономическата ситуация говори фактът, че македонското правителство се хвали как е намалило безработицата до 27%. А вероятно реалната безработица е много по-голяма. Македония няма и външни ресурси под формата на европейски субсидии и структурни фондове.

Началото на историята, довела до сегашните протести в Скопие, бе назначаването на независим прокурор за разследване. Това, което се опитаха да направят западните дипломати,
бе да развият “румънския
модел”
в Македония – новоназначената независима прокурорка пожела да бъде като румънската Лаура Кодруца Кьовеши и започна разследване срещу 56 високопоставени и влиятелни политици и бизнесмени, което доведе и до намесата на президента Георге Иванов и протестите.

Контраатаката на правителството е, че който дестабилизира страната, ще отвори отново маршрутите за мигранти. Темата е чувствителна за Европа на фона на сложните отношения по въпроса с бежанците между Германия, от една страна, и Австрия и Централноевропейските страни, от друга.
Но отварянето на македонската граница за мигрантите би предизвикало връщане на потока към Западна Европа. Защото една от причините да намалее трафикът сега, е, че при затворената македонска граница изглежда безсмислено преминаването от Турция в Гърция, при положение, че не можеш да продължиш напред.

Сложен възел от проблеми в една бедна страна. Но със сигурност Александър Македонски няма да слезе от кичозния си паметник си в Скопие да разсече възела.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук