Мандрата на Пловдивския затвор изкарала 60 000 лв. за година

0
1077

Над 60 000 лева е печалбата за миналата година на мандрата към Пловдивския затвор. В нея се правят кисело мляко и сирене по Българския държавен стандарт. Продуктите се произвеждат от затворниците под стриктния надзор на технолог, а млякото е от собственото животновъдно стопанство на затвора.

Идеята за млечни продукти собствено производство се появява като естествено продължение на вече развити дейности в смолянското общежитие, разказа директорът на пловдивския затвор Божил Иванов.

През 2010 година в затворническото общежитие в Смолян сравнително малка мандра започва производство.

Общежитието в Смолян към пловдивския затвор е от категорията открит тип. Затворниците отглеждат крави, овце и кози. Идеята за мандрата възникнала естествено, като тя била свързана с това да се затвори цикълът от производството на мляко до преработката му в готови млечни продукти. Първоначално била използвана базата, създадена, за да се обучават обитателите на общежитието за готвачи и сладкари.

„Оттогава насам доста се доразвиха нещата в процеса на работа, увеличи се капацитетът. Когато започнахме да отглеждаме животните и да селектираме стадата, самото производство и предаване на млякото не бе ефективно и нямаше такава заетост между лишените от свобода. Оттам тръгна идеята да бъде завършен цикъл – от производството на млякото до излизането на готов продукт“, каза Иванов.

Асортиментът на мандрата не е голям, но предстои да бъде обогатен с нови продукти. За момента предлага три вида сирене и кисело мляко. В процес на въвеждане в експлоатация е линия за кашкавал.

Доскоро затворническата мандра в Смолян можела да използва само сурово мляко собствено производство, но вече има право да купува суровина и от други, обясни директорът на общежитието в Смолян Христо Солаков.

Затворниците от смолянското общежитие отглеждат 60 крави, 130 овце, от две години отглеждат и кози. Според директора на общежитието стопанството вече достига максимума на възможностите си, тъй като няма достатъчно паша, намира се в гориста местност./дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук