Миков: Кунева няма да се справи с МОН, надценява се

0
560

Меглена Кунева няма да може да се справи с това министерство, а да поемаш такива ресори едновременно, си е малко надценяване на човешките възможности, отсече лидерът на БСП Михаил Миков по бТВ

по повод задачите, които вицепремиерката трябва да изпълнява като надзорник на съдебната система и европолитиката ни.

„Тя е предмет на противоречие вътре след управляващите“, отбеляза Миков

и по повод факта, че Кунева е подкрепяна само от депутатите на нейната партия ДБГ и СДС, но не и от ДСБ и Гражданската квота, които са десетина в парламента.

Той отново повтори, че няма как социалистите като опозиция да я подкрепят по време на очакваното в сряда гласуване. Миков обаче припомни, че лошият просветен закон е писан от група депутати още през миналия мандат на ГЕРБ, начело със зам.-министърката на образованието тогава Милена Дамянова, която пък сега е шеф на просветната комисия в НС. Така че, само със смяна на министъра няма да се оправи политиката на цялото правителство в образованието, прогнозира соцлидерът.

Миков изрази възмущението си от възклицанието на президента, че за 25 г. не сме успели да подменим политическия си елит и все още ни управляват хора с комунистическо минало. Според Миков е повече от странно „да го каже президент в края на петата си година, след като той също е участвал в този процес“, бил е министър, сега президент.

„Сега да го казваш като някакъв човек, паднал от небето?! Той е бил във властта. Неговият произход е от комунистическо семейство, баща му е бил апаратчик на БКП, да разчиташ на късата памет на хората, е малко странно“.

Според него въпросната подмяна на елити опира до подбора на кадрите, който правят самите партии, след като в много десни има немалко хора също с БКП-минало.

„Всичко лежи в морала на хората. Да си вдигал високо червения байряк и изведнъж да си се събудил при новата геополитическа ситуация и да си сменил възгледите си – там стои това, в морала“, заключи Миков.

Той коментира и инициативата на БСП да се закрие комисията по досиетата. Според него за 10 г. тя е потрошила доста бюджетна пара, свършила си е работата вече и няма нужда да я държим до 2050 г. В същото време е нанесла и вреди, като един от проблемите пред службите да вербуват агенти е именно защото те се страхуват да не бъдат „осветени“ от въпросната комисия.

По повод годишнината от от жертвите на Народния съд соцлидерът напомни, че БСП нееднократно се е извинявала, но трябва други пък да се извинят за 25-годишния преход – за това как живее българинът днес, за безработицата, за липсата на социална държава, за проблемите в образованието на децата.

Той допълни още, че както трябва да се учи за Народния съд, така трябва да се знае и за „белия терор“ през 20-те години на миналия век, когато също хиляди българи са избити без съд и присъда. Трябва да се помни и за ястребинчетата – децата, застреляни по заповед на един офицер, чието име седи на паметна плоча пред НДК, възмути се Миков.

По повод вота на недоверие заради политиката на Москов в здравеопазването, соцлидерът каза, че очаква подкрепата не само на ДПС, но и на БДЦ, и на независими депутати. Мотивите ще станат ясни след разискванията по ваксините, които са насрочени за петъчния парламентарен контрол.

Въпреки критиките за управлението, които изсипа, Миков призна, че е потърсил Бойко Борисов, за да го поздрави, че е станал дядо. „Заслужава истински поздравления, потърсих го“, каза соцлидерът,

като уточни, че премиерът не е вдигнал, вероятно защото в момента е бил зает.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук