Милен Янков, ген.-директор на „БГ Имоти“: България може да извлече ползи от Брекзит

0
1443
Снимка 23

Ще повлияе ли излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) на пазара на имоти в България? За отговор на този въпрос медията ни се обърна към ген.-директор на „БГ Имоти“ Милен Янков.

Историческото гласуване във Великобритания няма да повлияе негативно върху имотния пазар в България. Напротив – очакванията са Брекзит да тласне българи и руснаци да инвестират парите си в недвижимо имущество именно у нас, прогнозира Янков. 

Великобритания не е чак толкова важен търговски партньор, заяви той като допълни, че британските инвеститори у нас никога не са били основният процент купувачи. По думите му от това логично следва, че шоковото сътресение във Великобритания няма да как окаже негативно влияние на българската икономика.

Банковите лихви в България няма да се повлияят от нестабилността на европейските пазари. Българските банки не са уязвими на борсови шокове, смята той. Според него към момента те поддържат необичайно за Европа високо ниво на капиталова адекватност.

Според Янков от създалата се шокова ситуация България може да извлече ползи. Той прогнозира, че доста наши сънародници ще се завърнат, поради неблагоприятната среда за живеене във Великобритания след референдума. Те ще инвестират парите си у нас – ще купуват и наемат имоти. Това със сигурност ще раздвижи родния пазар, категорично заяви българският предприемач. Янков опроверга и слуховете за рязък скок на цените на имотите в България. “Голямо движение в ценовите нива не се очаква, в момента те са достатъчно стабилни, както и икономиката ни” заяви той.

Освен очакване за увеличаване на българските купувачи на имоти, Янков изтъкна още един фактор, който ще повлияе в бъдеще позитивно на жилищния пазар в България. По думите му българо-руските туристически отношения в момента са във възход. „Това допринася благоприятно за развитието на българската икономика и в частност повлиява положително на жилищния сектор“, заяви той.  Експертите от бранша очакваме  2016 г. и особено 2017 г.да са много успешни, сподели за финал ген.-директор на „БГ Имоти“./БИ НЮЗ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук