Министерството на труда и социалната политика подготви проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика (ВИДЕО)

0
5420
Снимка: България 24

Източник: Телевизия „България 24“

Министерството на труда и социалната политика подготви проект на закон за предприятията на социалната и солидарната икономика. През следващите дни той ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Проектозаконът е много защото за първи път слага определение за социална икономика, а социалните предприятия са основните субекти на социалната и солидарната икономика.

Това коментира зам- министрът на труда и социалната политика Султанка Петрова на международна конференция на тема „Социалната икономика – за икономически устойчив и социално приобщаващ ЕС“, която бе открита в резиденция Бояна.

В България самоопределящите се като социални предприятия са 4 700, но след анализ установихме, че една трета от тези предприятия, които се самоопределят като социални, не са такива, обясни Петрова.

По новия закон предприятията ще трябва да се регистрират, като регистрацията ще бъде безплатна и ще се извършва в социалното министерство. Изискванията за регистрация няма да затрудняват хората. Социалната икономика е третата икономика в Европа, чрез нея са заети около 14,5 млн.души в ЕС, а 10 процента от предприятията в икономиката в Европа са социални предприятия, каза заместник-министърът и допълни, че в България има изключително добра база за развитие на този тип икономика.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че българското председателство е обявило темата за социалната икономика за приоритет, а президентът на Социална икономика Европа Хуан Антонио Педрено Фрутос поздрави българското европредседателство за поставянето на социалната икономика като приоритет и припомни, че тя е много важен фактор, защото произвежда 8 процента от БВП в Европа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук