Министър-председателят: България въвежда извънредно положение във връзка с коронавируса!

0
77

Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса, съобщи премиерът Бойко Борисов на среднощото заседание на Министерския съвет.

„Взехме решение на основание чл.84, т.12 от Конституцията във връзка с разрастващата се епидемия, дори не сме в пика й, Министерски съвет да предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус. Да бъдат затваряни игрални зали, спортни мероприятия, конференции, училища, университети, детски градини“.

 

Това каза премиерът Бойко Борисов, който тази вечер в 22.00 маса свика извънредно министрите на заседание, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

Това не означава спиране стопанския стокооборот. Извънредното положение ограничава свободното движение. Няма място за паника. Искаме държавата да е в състояние да вземе всички адекватни мерки навреме, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев след правителственото заседание.

„Нищо извънредно няма в поредното ни събиране. Извънредното, ако можем да го наречем, е увеличаване на броя на заболелите. В Германия дават пресконференции, във Франция. Тези, които не си бяха въвели мерките, които въведохме още от 28 февруари, макар че ни се подиграваха. Франция от понеделник затваря училищата и университетите. Днес ни избягаха 14 души“, подчерта премиерът Борисов по време на заседанието.

 

Само мобилизацията на нацията може да ни помогне. Спорът е един – колко твърди да са мерките, подчерта Борисов след извънредното правителствено заседание.

 

Ще въведем и забрани за влизане на граждани от рискови страни, както ще забраним и пътуванията на българи до тези страни.

МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България. Границата с мерките е тънка.

 

Финансовият министър каза, че ако така продължават нещата, бюджетът ще е на загуба с минимум 3 млрд. Трябва дисциплина. Здравето е на първо място, но щетите за икономиката също ще бъдат огромни. И канцлерът Меркел преди малко каза, че щетите за световната иконимка ще бъдат в пъти по-големи от последната голяма финансова криза. Тези мерки се взимат след препоръки на щаба“, категоричне бе Борисов.

„Искам да попитам, сега, когато падат цени на горива и газ, не падат цените. Защото, когато има поскъпване на газ и бензин, всички производители излизат и казват вдигаме цените. Сега защо не ги свалят? Министър Караниколов да обясни“, обърна се Борисов.

„Нямаме информация за спад на цените, освен с 4 стотинки на брашното. Ще разговаряме с производителите“, отговори икономическият министър Емил Караниколов.

Сега ще затваряме дестки градини и училища. Родителите трябва да ги гледат тези деца. Производителите защо не свалят цените и да помогнат на хората?

 

Искам да благодаря на всички лекари.

Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си. Не искам никой да ги подкукоросва, че няма да им се плати.

 

Трябва дисциплина и да се спазват мерките. Не искам да си мисля за мерки като в някои други държави и затвор за неспазващите карантината. Трябва да се мобилизираме. Тези, които не спазват дисциплината ще бъдат издирвани от органите на реда и ще бъдат държани принудително под карантина. Това е думата извънредно.

 

Спорихме много дали да се затворят моловете и ресторантите. Все пак има много домакини, които работят и не могат да готвят и трябва да вземат храна отнякъде.

 

Тези, които работят, също трябва да се хранят някъде. Нощните заведения, дискотеки, баровете обаче да се затварят веднага. Чу ли, Младене? Там се прегръщат, целуват, потят. Няма лошо в това, но не му е сега времето.

 

Социалното министерство да се грижи за графика за пенсиите. Това е целта – да се грижим за старите хора. Ще имаме проблем и с погребалните агенции, защото роднините на починали също са под карантина и държим труповете в хладилници.

 

Проблемът е голям. Затова въвеждаме извънредно положение – да можем да ползваме полиция, жандармерия за тези, които не спазват мерките и карантината. Да се даде възможност на МВР да издири и задържи издирваните под карантина, за да не разнасят заразата. Това е извънредното.

 

Да се проеменят законите и да се глобяват тези хора. Училищата и университетите, където могат, да минават на дистанционно обучение. Това беше, свободни сте“, завърши премиерът.

 

Заболелите от коронавирус в страната вече са 23 души.

 

Чл. 84., т. 12 от Конституцията гласи: Народното събрание обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук