Огнян Боюклиев за БСП: Ликвидират ви, не го ли виждате?!

0
120

доц. д-р Огнян Боюклиев е доцент и доктор по икономика в Института по икономика на селското стопанство – София. Преподавател по програмите за обучение за развитие на селските райони. Член на БСП до 2009. Един от авторите на първата програма на Българската социалистическа партия от 1994 година. Началник управление на отдел “Информация, координация и териториални структури“ в Министерство на земеделието и хранителната промишленост от 1995-97 г., съветник към Комисията по земеделие, гори и поземлена реформа в 38-мото Народно събрание.

Преди дни БСП обяви, че спира временно кампанията си за избор на нов председател на партията заради коронавируса. „Във връзка с развитието на епидемиологичната ситуация в страната, ИБ и ръководството на ПГ на „БСП за България” решиха да предприемат действия по временно спиране на отчетно-изборната кампания в партията.“, се казва в съобщение от „Позитано“.

На 26 април предстои изборът на нов председател в БСП, който за пръв път в историята на столетницата, ще се случи с „пряк избор“, „в който всеки социалист ще има право да гласува за председател“.

За процесите в БСП, изборите и новите решения, разговаряме с доц. д-р Огнян Боюклиев, един от авторите на първата програма на партията от 1994 г..

Доц. Боюклиев, как очаквате да се развие ситуацията с прекия избор за председател на БСП?

За мен това не е решение за лява партия. Примерите с Испания, Франция не са подходящи за България. И в Испания, и Франция това са социалдемократически партии, които не са масови леви партии, а масови ректорални партии. Аз бях във Франция когато избираха Франсоа Оланд за водач на Френската социалистическа партия. Ами там в избора участват всички френски граждани с избирателни права…

Какво очаквам? Нинова и Добрев ще победят, но процесът на ликвидация на БСП ще се задълбочи. Добрев „очевадно“ играе в момента игра заедно с Нинова.

Глупаво е и говоренето на Паргов за „средна класа“, това е термин демоде отпреди 30, 40 години, а и за представители на „средната класа“ претендират и от ляво, и от дясно. В новите програми на социалдемократите и на левите в Европа терминът е „хора на труда и съзиданието“, за това говори и Бърни Сандърс в САЩ.
БСП е партия на пенсионери, около 89% от гласувалите са или пенсионери или близо до пенсионната възраст. Защо да ги прогонва и обижда с тази „средна класа“?

Според мен БСП няма шанс като социалдемократическа партия, въобще няма условия за такова нещо у нас…

Пътят е обединена левица, но не като механичен сбор на малки измислени партии, а като обединение на хората зад леви каузи и леви личности!

В надпреварата за нов председател на БСП се отличават три основни фигури – Нинова, Добрев и Красимир Янков. Кой според вас е автентичният носител на лявата идея?

На БСП е нужен човек, който да обединява, а не да разделя. Независимо дали е „комунист“, „социалист“, „социалдемократ“, „зелен“, трябва да е ляв, а тези всички са течения на лявата идея и на лявата мисъл! Не е нужно механично да бъдат обединявани всички тези леви идеи и хора. Трябва да се извади рационалното от всяка една от тях!

Да се приобщят всички хора, стоящи зад левите идеи да застанат зад общи каузи!

Например – за модел на истинско всеобщо и безплатно здравеопазване у нас, както е съгласно Конституцията на Република България. Това означава не само премахване на търговските дружества като форма на функциониране на болниците, а – смяна на модела.
Смяна на модела на управление, не модел отпреди 30 години, а модерен формат, функциониращ в съвременна Европа в страните със социална икономика! При Кирчо и Корнелия самото понятие „социална икономика“ липсва в главите…

Не го познавам Красимир Янков, но биографията му, проявите му по медиите го приближават към такъв тип политик – „обединител“. Ляв, експерт, човек който търси обединението, а не конфликта и „тарикатщината“ в политиката…

Каква е оценката ви за състоянието на БСП в момента?

Трудно ми е да давам оценка, аз съм извън БСП от 2009 година. Напуснах заедно с моя приятел и другар Илия Божинов. Всъщност, повечето мои другари, приятели, познати – напуснаха БСП поетапно след 1997 година, когато Жан Виденов и правителството на демократичната левица беше предадено от Николай Добрев и кръга от политици около убития Луканов.

Идването на власт на СДС и Иван Костов е ключов момент в историята на България, на „превратаджиите“ от БСП им беше нужна шокова приватизация на активите от социализма. Резултатът днес е очевиден, достатъчно е да видим кои са днес капиталистите на България, работодателите.

БСП, днес се оглавява от среди на преки участници в приватизацията на общонародната собственост от времето на социализма, такива са и Корнелия Нинова, и Кирил Добрев, синът на човека, който олицетворява предателството към БСП от края на 1996 година!
Нещо повече, Кирил Добрев е криминално проявена личност, това е документирано в средствата за масова информация. От следствия, съд и присъда го спасява приятелят и съратникът на баща му Иван Костов, министър-председател по това време.

Те, например, се съюзиха с един много странен субект Васил Василев, приватизаторът на „Завод за хладилно оборудване – Антон Иванов“ и Института по хладилна техника в София.

Това е съвременно предприятие, което даваше работа на над 2 хиляди българи, свързано с много други подизпълнители, доставчици, търговци… Един от малкото производители на херметични хладилни компресори на под-лиценз на “Tokyo Sanyo Electric“, Япония. Този гений на капитализма ликвидира производството и превърна територията на завода и института в „Бизнес център“.

Там е и „телевизията на БСП“, телевизия която е свободна само за хора от кръга на Корнелия и Кирчо.

Сигурно хиперболизирам, няма как да не призная, че в БСП има и хора честни, искрени социалисти, леви хора, но те са извън кръга на управляващите приватизатори. Не всички богати хора, а и не всички участници в приватизацията са мошеници. Но тези, за които говоря са политически назначения в „капиталистическата класа“!

Тежко е състоянието на БСП – омраза и бой един срещу друг вътре в партията…

Може ли БСП да бъде алтернатива на управлението с това ръководство?

С това ръководство и тези политически документи и политически тези – категорично НЕ! Цялата визия на Корнелия и Кирчо се събира в едно изречение:

Нашите калинки във властта ще крадат по малко от калинките на ГЕРБ в момента!

На България не е нужна просто подмяна на администрацията и бизнес клиентелата, а смяна на системата! Смяна в смисъл изграждане на администрация в общините и държавата на професионален, а не партиен признак. Изграждане на европейска система за държавни и общински поръчки.

Възстановяване на институции в държавата, ликвидирани след 1990 година. Нужен е съвършено нов модел на управление, на организация на управлението. БСП се бореше през 90-те години против физическата ликвидация на аграрните капитали, на активите от ТКЗС, АПК…

След това, обаче БСП стана радетел на създаване на феодални отношения в българското село, изграждане на латифундии на производители на зърно. Вместо семейни стопанства, развито овощарство, градинарство, щадящо природата животновъдство, традиционно земеделско производство у нас, с активната политика на БСП се създаде аграрна олигархия, която стопанисва 70% от земеделската земя  и усвоява над 80% от преките субсидии и парите по програмите на ЕС.

Тези, за които говоря също са около сегашното ръководство на Корнелия и Кирчо. Там е един бивш министър от времето на Сергей Станишев, които искаше строи АЕЦ Белене с американски реактори. Пълно е, меко казано, със странни хора, уж „социалисти“.

Стана ясно, че изборът на председател ще бъде обезпечен с кредит, как ще коментирате този факт?

Ами… Ще отговоря почти риторично: „Процесс идет, и никто не может его остановить!“ Това каза Михаил Горбачов за перестройката, когато вече СССР беше полуразрушен…. А руснакът гледаше от страни и не му пукаше…. И аз мислих, че перестройката е процес на реформиране и създаване на нова идеология на ръководството на СССР и радикалните промени в икономическата и политическата структура на СССР. А то било просто ликвидация на СССР! Не съм от най-умните, но все пак Класикът е казал, че и „най-умният е малко глупав“.

Така че, бих се обърнал към приятелите си, които още са в БСП: Ликвидират ви, не го ли виждате?!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук