МЪРТВИТЕ ЛЕГЕНДИ ТЪНАТ В ЗАБРАВА! (Част първа)

0
16101

СПОМЕН ЗА ЛЕГЕНДАРНИТЕ ПОП ФОЛК ПЕВИЦИ РЕЙХАН И РУМЯНА – В ПАМЕТ НА ПОЧИНАЛИТЕ ЧАЛГА ЗВЕЗДИ!

Войната по пътищата не пожали и популярните личности. В последното десетилетие на пътя загинаха няколко български любимци. Разплакани от драмите останаха, както техните семейства, така и много фенове.

румяна-гробНа 30 юли 1999 г. в тежка автомобилна катастрофа загина фолк певицата с най-дълга коса в гилдията Румяна. Изпълнителката имала уговорка с бащата на децата си Руси Андролов да ги остави да му погостуват в Казанлък, където той работел като музикант. Колата е шофирана от приятеля на певицата Любо – също фолк изпълнител. При фаталния инцидент на пътя Бургас-София, на километър източно от сливенското село Блатец, „Фолксваген Голф“-ът се блъснал челно в микробус „Фиат Ивеко“.

rТочно преди да загине любимката на феновете на фолка изпява тъжните песни „Тръгвам си аз” и „Без теб” (в памет на загинала нейна приятелка). Като по чудо децата остават живи, а приятелят й Любо, който причинява катастрофата, след месеци изпява сърцераздирателна песен.

Години след драмата, гробът на обичаната певица е затрупван с цветя. Феновете не могат да забравят отношението на звездата към тях, а мнозина твърдят, че червенокосата певица е най-земния изпълнител в историята на тази музика. Трагедията се случи точно в периода, в който двете най-обичани чалга изпълнителки Румяна и Глория се надпреварваха за любовта на публиката. За радост на феновете си, точно преди да загине Румяна успява да пусне на пазара диск с най-добрите и балади. „Две очи разплакани”, „Камбаните звънят” и „Само с теб” остават незабравими хитове в чалга изкуството.

dve ochi razplakaniФолкпевицата Румяна е родена на 12 декември 1965 г. в бургаското градче Камено. Завършва Музикалното училище в Котел, специалностите „кавал” и „пеене”. Свири и на пиано. Известно време работи като учителка по музика в село Антоново. След това се отдава на кариерата си на певица. Тя е най-малката от трите дъщери на семейството. Своите певчески изяви започва като ученичка. После става солистка на Странджанския оркестър. След напускането му работи в заведения в Бургас, София и бивша Югославия.

Румяна издава първия си албум още през 1991 г., а по-късно и втори, със сливенска фирма. За тези два албума обаче не обича да говори. Истинският успех идва с музикална компания „Милена рекърдс”, която издава всичките й албуми. За най-големия си хит „Две очи разплакани” Румяна споделя, че е написала музиката и текста на песента почти едновременно, в много тежък момент, когато е изживявала раздялата с първия си съпруг Руси Андролов. Нейна запазена марка са тежките балади, които изпълнява със завидно майсторство. Другата й „специалност” са веселите купонджийски песни.

fРумяна е известна и като най-дългокосата певица на Балканския полуостров. Буйната й грива стига 110 см. Споделя, че я наследила от баба си, която имала дълга и лъскава коса, растяща не с дни, а с часове. Певицата е ревностна християнка, през целия си житейски път вярва и се стреми към единение с Бога. Любимите й житейски максими: „Това, което сам си направиш, никой друг не може да ти стори” и „Уважавай тези, които срещаш по пътя си нагоре, защото на слизане ще ги видиш отново”.

В дискографията си Румяна има седем самостоятелни албума. Последният е издаден посмъртно.

На 30 юли 1999 г. при сливенското село Блатец по пътя Бургас – София, красивата певица издъхва на място. 12-годишният й син тогава – Илиян, бил настанен с опасност за живота. Дъщеря й Марияна също пострадала тежко. По-късно било установено, че катастрофата е била изключително и само по вина на Любо. Катастрофиралият автомобил бил превърнат в купчина старо желязо. Кормилото на водача било превито на две, двигателят влязъл в купето, задните седалки били откъснати….

katastrofaОцелелите пътници веднага са били откарани с тежки наранявания в сливенската болница. Най-тежко било състоянието на 12-годишния син на Румяна, който веднага бил настанен в отделението по анестезиология и реанимация. Малкият Илиян постъпил с тежка черепно-мозъчна контузия, с разкъсвания на белия дроб, счупвания на лицевите кости, на краката и ръцете. Сливенските невро-хирурзи извършили спешна животоспасяваща операция на 12-годишното момче. Тя продължила 2 часа, в които лекарите направили трахеотомия, за да изкарат кръвта от белите му дробове, които били буквално разскъсани. Две години по малката от него Марияна се разминала с най-леки последствия – фрактура на десния крак и счупена долна челюст. Две операции претърпя и момиченцето. Краката на виновника за инцидента Любо били счупени от бедрата! Според експертите, той е оцелял по чудо. Дава обет, че ще се грижи за децата на любимата си. Мнозина роднини, приятели и колеги на певицата от славните й дни също си изплакаха очите на погребението й и се заклеха пред гроба й, че ще се грижат за децата.

румяна и любоБлагоевградчанинът Любен Васков е последната интимна тръпка на певицата. Любовта им пламнала в Айтоската кръчма „Аетос”, където и двамата работят по онова време. Румяна е омъжена за карловския музикант Руси Драголов, но не живее с него. Когато се събират за съвместно съжителство с Любо, Румяна все още не е разведена. Любовната двойка наема жилище в столичния квартал „Гоце Делчев” и работи в култовото столично чалга-заведение „Кошарите”. Именно там Румяна получава от Кристина Димитрова примамливо предложение – да пее за емигрантите ни в САЩ, на което отказва, защото не бил поканен Любо. Предложението касаело точно времето, по което загина. Може би, ако беше отпътувала за щатите, трагедията нямаше да случи. Кой знае – съдба!..

Малко след катастрофата той разказва, че както си карал, певицата четяла вестник до него. Обърнал главата си към нея само за секунда, за да види какво чете… Тази секунда обаче се оказала фатална.

румяна и любоМесеци по-късно приятелят на Румяна Любо посвети две песни на своята любов – „Търся те нощем” и „Най-ценният дар”. И до ден днешен изпълнителят се изявява по кръчмите из България, но споменът за това какво е причинил никога не му е давал покой.

RumyanaaПо онова време Румяна е на челна позиция с песента „Две очи разплакани”, за нея пишат всички вестници и списания, а феновете й се множат. Това, както и хонорарът й, събуждат всеобща завист сред колежките й. Малко след смъртта й известна гледачка направи изявление, че Румяна е станала жертва на циганска магия, за което знаела и самата тя – била предупредена от врачка. Малко преди да умре, по думите на нейни приятелки, наистина била ходила на врачка в бургаското село Долно Езерово. Според някои това се случило в самия ден на катастрофата; че първо минали през бургаските гробища – на гроба на племенницата на Румяна-Мария, а после през врачката. Казват, че врачката била баба Сирма – позната на повечето фолк изпълнители, и че именно тя дала на децата някакво шише с жълтеникава вода да пият, което се тълкува като спасителната течност, поради която децата не загинали. Истина или не, след баенето, може би по съвет на баба Сирма, Румяна ходила на църква в Бургас, но изглеждала видимо подтисната и бледа. RumianaМежду нея и Любо избухнал скандал. Румяна искала да тръгнат към Видин още в ранния следобед, но Любо си измислил някаква работа и предложил да пътуват в 3 призори. Румяна отказала и всъщност тръгнали чак на другия ден сутринта. Според други врачки, които надълго и нашироко коментираха фаталния инцидент, Румяна имала фатално дълга коса. По-образовани от селските врачки езотерици отбелязаха факта, че косата не бива да пада под кръста, тъй като „земята дърпала за косите” такава жена. Мнозина припомниха приликата на Румяна с Паша Христова, която загина при самолетна катастрофа и че и тя също е била на врачка малко преди да тръгне на път във фаталния полет.

румяна гробРумяна бе погребана в Бургаските гробища, близо до гроба на 18-годишната си племенница Мария, която почина от анорексия непосредствено след абитуриентския си бал. На нея Румяна бе посветила песента „Без теб” и последния си албум „Вечна обич”. В припева на „Без теб” имаше намек за скорошна среща в небитието, който се оказа пророчески. Интересен факт е, че на погребението и присъства и Тони Дачева, която е родена в село Блатец.

Изпълнителката на хита „Две очи разплакани“ бе първата от фолка, която загина при злопулука в разцвета на творческите си и житейски сили. Тя има седем издадени албуми. Общият тираж на проектите й надхвърля астрономическата за България цифра от 1 милион.

Седмици след смъртта на Румяна родните телевизии започват усилено да въртят и да преповтарят два документални филма, посветени на певицата. Изведнъж всички медии „се сещат”, че тази музика е съществувала и че загиналата певица е звезда от този жанр.

Паметник_на_певицата_Румяна_в_родния_и_град_КаменоПрез юни 2002 г. в родния град на загиналата в автомобилната катастрофа фолк звезда Камено бе издигнат неин паметник. Бюстът на покойната изпълнителка е изработен от бял и черен мрамор и заема централно място в градинката на градчето. Скулптурната композиция е висока 2.40 метра.

Днес гробът на Румяна е потънал в бурени и само бабите си спомнят за двете лястовички, които влетели в църквата по време на опелото на певицата. Никой не посещавал гроба на Румяна. Законният й съпруг Руси Драголов се мяркал няколко Задушници и после съвсем прекратил, а родителите на Румяна вече са доста възрастни и не могат да ходят чак от Камено до Бургас. На лобното място на певицата до Бялата чешма има паметна пирамида, но на нея рядко се забелязват цветя.

След погребението на Румяна за децата се грижи родният им баща, който живее в Казанлък. По думите на децата не минава и ден да не говорят за майка си. До тях неотлъчно през годините е била най-близката й приятелка – леля им Диана, за която говорят с възхищение и обич.6 Оправят се с живота и без Любо. За последно са го виждали в съда. По неговите думи пък биологичният им баща бил пречка да не се виждат. Иначе ги обичал и се вълнувал за живота им занапред. Що се отнася до Румяна, и до ден-днешен не преставал да мисли за нея и да тъжи. Повечето от песните, които изпълнява заедно със състава си „Мераклии” в култово Благоевградско заведение, били написани за Румяна. Декларира все така убедено, че това е любов завинаги и че за него Румяна си остава „вечната обич”. С кариерата му на звезда във фолка, както му предричала тя, се простил отдавна, защото нямал душа да се бори.

Дъщерята на Румяна реализира първото си дебютно парче като фолк певица 11 години след гибелта на майка си. Песента се казва „Искам теб“. Дъщерята на Руми е завършила народно пеене в специализираното училище в Котел, чиято възпитаничка навремето е била и майка й. Младата изпълнителка направи големия си дебют на сватбата на най-добрата приятелка на родителката си Диана преди години, а вече работи като певица в родния Бургас.

1Румяна остави своята следа в историята на най-популярният музикален жанр у нас. Остави и своите песни, с които ще живее вечно в сърцата на хората. Тя изпя „Молитва за обич“ и я получи! И приживе, и след това истинските фенове я обичаха и обичат. Тя остана незабравимата, но и неизпялата още много хубави песни. Талантлива, деликатна, изключително скромна, някак си плаха… Дори със стеснителност говореше за своите успехи, хитове, фенове. Не се опияняваше от славата, въпреки че я бе споходила сравнително бързо.

След Румяна чалга гилдията загуби още един изпълнител – Рейхан.

reihanНа 23 юли 2005 г. 19-годишната фолк-певица от турски произход Рейхан изпада в кома, след тежка катастрофа край Севлиево. Приятелят на красивата изпълнителка, който е управлявал колата, както и 34-годишен саксофонист, пътувал с тях, загиват на място. В автомобила е пътувал и четвърти човек, който оцелява. Младото момиче е прието в севлиевската болница със счупен череп, гръден кош, таз и спукан пикочен мехур. На следващия ден тя е преместена в габровската болница, където й е направена първата операция. В началото на август певицата е преместена в „Пирогов”, където излиза от кома. Въпреки това на 25 август Рейхан умира. Младото момиче издъхва точно в година, в която успява да се наложи на пазара и печели много фенове.

kПогребана е в съседство с по-голямата си сестра Севджан, загинала при подобни обстоятелства няколко години преди това. Тя била 20 дни в кома, след като пиян шофьор я блъснал край Ямбол.

Режисьорът Людмил Иларионов – Люси през сълзи споделя тогава, че ще заснеме последната си дуетна песен с Рейхан. „Обичай ме” се появи на видео, а в него Рейхан  присъства със свои снимки и кадри от видеоклипове.

Една от версиите за катастрофата е, че  приятелят й Мартин Кискинов – Кезо, който шофирал колата, умишлено причинил катастрофата от ревност по време на кавга!

рейхан и севджанДълго лежалият в кома музикант от оркестър „Кристал” Венци, единствен оцелял от тежката катастрофа, разкрил пред общите им приятели истината за смъртта на тримата. По време на движението Рейхан се скарала жестоко с шофьора на колата, музикантът Мартин Кискинов – Кезо, който бе и неин любим. За секунди кавгата се превърнала в истерични викове и обвинения. Кезо обвинявал половинката си в изневяра, а тя бясна му отговаряла, че е огорчена от липсата на доверие от връзката им. „Кезо пребледня от бяс, настъпи неистово педала на газта, сякаш искаше да се забие в първото дърво… Така и стана…”, спомня си през сълзи оцелелият, неволен свидетел на инцидента. Той обяснил дългото си мълчание с желанието у близките и на двамата да останело светъл спомен за техните живот и любов. Но с годините истината го измъчвала неистово и това го принудило да я разкаже.

Reihan-2Майката на загиналата фолк певица Рейхан засади на гроба й вечнозелени цветя. Тя не се откъсвала от снимката на починалата си щерка и кожата под очите й била изгорена от сълзи. Рейхан е погребана в булчинската си рокля, тъй както повелява турската традиция за преждевременно отишли си от тоя свят неомъжени жени. „Разделиха ги на земята, но Рейхан и Кезо ще останат заедно на небето. Двамата много се обичаха, въпреки че всички бяха против тяхната любов, защото той беше женен. Тя занемари кариерата си покрай него, но разцъфна като жена”, заявиха приятелки на Рейхан.

Освен с ор. Кристал фолкизпълнителката има дуетни хитове с Люси, Мариан, Севджан и Мариана Калчева. Ето и някои от песните, които нейните почитатели никога няма да забравят: Кайнана; Даянамам; Ахмед; Обичам те; Сучлуюс; Юзюл ме; Имам нужда от теб; Хубав си,сладък си и други.

Рейхан ще продължи да живее в сърцата на приятелите на модерния фолк с песните, които е изпяла и с видеоклиповете, които все по-рядко се появяват по музикалните телевизии.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук