Навръх празника на БА заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети София

0
2341

Георги Аргиров

Антъни Блинкен2Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще направи работно посещение в София на 6 и 7 май 2016 г. В рамките на визитата си Антъни Блинкен ще се срещне с министъра на външните работи Даниел Митов, ще бъде приет от президента на Републиката Росен Плевнелиев, както и от министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщиха от Министерството на външните работи. От пресцентъра на МВнР уточниха, че визитата попада в контекста на вниманието, което администрацията на САЩ отделя на България в качеството й на ценен съюзник и партньор, и е продължение на интензивния политически диалог на високо равнище. Темите, които се очаква да бъдат обсъждани по време на посещението, са  свързани  със сътрудничеството в областта на отбраната, противодействието на тероризма,  енергийната сигурност,  върховенството на закона, образованието и  двустранните отношения.

Това посещение съвпада с празника на Българската армия – 6 май, Гергьовден, когато по традиция ще се проведе военен парад в столицата. Едва ли ще се сбърка, ако се предположи, че посещение от такъв ранг на високопоставен американски дипломат може да се тълкува като безмълвна, но видна подкрепа от страна на САЩ към страна-членка на НАТО в момент, когато Русия успешно показва своята военна мощ, открито се бърка във вътрешните работи на своя съседка – Швеция, като заяви, че ще укрепва своята северна граница, ако НАТО още повече се приближи до границите й. Както е известно Литва, Латвия, Естония са членове на НАТО, Украйна също гледа натам, а в Полша, въпреки че дълги години малко или много бе съветски сателит, от години е член на Алианса, а и броженията срещу Съветския съюз и Русия са много силни. Както стана известно от разсекретени руски документи съветските тайни служби са виновни за избиването на цивилни в горите край Катин през 1940 година.

При разпада на СССР на Горбачов било обещавано НАТО да не се доближава до границите на Русия, но фактите говорят обратното. Това без съмнение предизвиква гнева на наследниците на Горбачов, които все още  гледат на бившите съветски републики като на свои зони за влияние, както и на страните от бившия Източен блок.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук