Наемателят на Иван Драшков движел контрабандата на Косьо Самоковеца

0
2471

Стефан Киров, чиито контрабандни цигари се оказаха в склад на бившия зам.-шеф на ДАНС ген. Иван Драшков, навремето е работил под егидата на Константин Димитров – Самоковеца. Приживе картофенйятя бос от Самоков  минаваше за пръв експерт в контрабандата. Стефан Киров движел  нелегалния вносна свинско и – говеждо месо през Кулата и Калотина като част от структурите на Самоковеца, потвърдиха пред „Уикенд” позна­вачи на бранша. Оказва се обаче, че контактите на Киров далеч не свършват само с видния виса- джия. Той има бизнес с много по-влиятелни персони, задку­лисни играчи, които дърпат конците, далеч от общественото внимание.

СТЕФАН КИРОВ БИЛ ДЯСНАТА РЪКА И НА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА „РОДОПА“ ЖОРО АГНЕТО

Търговският регистър е запечатил връзките на Стефан Киров и не е трудно да се разбере, че е бил любимец на двама съседи от дипломатическия блок на ул. „Жолио Кюри” 19.

Въпросните съседи са Иван Драшков и Георги Димитров – Агнето. Киров е управител на една от фирмите на сина на ген. Драшков – „Ай Ти Ди Корпорация”. Затова не е случайно, че е станал и наемател на склада, в който ГДБОП спипа контрабандните цигари.

Съседът на Драшков -Георги Димитров – Агнето също има общ бизнес с 49-годишния Стефан Киров. Общата им фирма е „М-Трейд 07”, а нейното седалище е на ул. „Жолио Кюри” 19. Преди време фирмата е закрита – вероятно след като Стефан Киров започва да присъства все по-често в кримирегистрите.

Георги Димитров или Жоро Агнето, както е известен, по времето на соца е дългогодишен шеф на „Родопа“. Тази фирма беше „шапка” на предприятията от месарската индустрия. Източниците на „Уикенд” го описват като голям аферист. В навечерието на 10 ноември той имал големи неприятности, бил на ръба да отиде на съд заради „кражби и продажби”, но след промяната нещата били потулени. „Родопа“ отива на кино, а Жоро Агнето става честен частник който търгува с животни. Покрай сделките с агнета той изпада в конфликт с покойния вече Румен Спасов от кръга „Орион“, припомнят си източниците ни. Агнето се издига до шеф на „Българската асоциация на търговците на дребен рогат добитък и месо за Европейската общност”!

Там настанява и бившата си секретарка Теодора Иванова – Теди, с която са близки от години. Тя е изпълнителен директор на асоциацията. Друг най-близък приятел на Агнето е скандалният сърбин арх. Радиша (Бато) Миладинович. Покрай тези връзки не е изненада, че Стефан Киров бил „назначен” от Самоковеца за отговорник на контрабандата със свинско и говеждо месо.

За него обаче дълги години нищо не се знае, поне публично. Киров влиза в криминалните хроники едва през 2011 г. Тогава МВР официално посочи съдружникът на Жоро Агнето като крупенбандит. Арестуваха го за ДДС измами, заедно с Борис Борисов – Боби Белята, който пък е доверено лице на Христо- форос Аманатидис-Таки. Известно е, че Боби Бе­лята и Таки са приятели от деца. Белята е сред най-добрите автомобилни състезатели у нас, с титли от ралита, но това не му пречи да се впусне в обири на скъпи апарта­менти и други „подземни” занимания. Боби Белдтаи Стефан Киров са осветени при операция „Недосегаемите 3”. Арестът им обаче има предистория в операция „Недосегаемите 2”. Тогава е разкрита

банда, източила 21 млн. лева ДДС с кухи фирми. В ареста отиват Васил Лазаров и Божидар Лашев. Васил Лазаров е един от ше­фовете на месокомбинат в Добрич. Лашев пък е съдружник с известни червени политици. Двама­та пропяват пред куките. Малко след това Лазаров е наказан за предател­ството, той е жестоко пребит, като се счита, че е нападнат от Чуковете на Таки. Веднага след опита да му бъдат отря­зани ушите, МВР започва операция„Недосегаемите 3”. Арестувани са Борис Христов – Ави и Атанас Димов – Купъра. Боби Белята и Стефан Киров обаче се измъкват. Те се предават в полицията сами, няколко седмици по-късно. Стефан Киров изкарва доста време в ареста. Обвиняват го, че заедно с Белята е помагал на Купъра и Ави да реке- тират търговци на месо, да ги принуждават да точат ДДС и да правят сделки само с посочени от тях месарски фирми. Но всяко чудо за три дни, а и при тези контакти с генерали и мастити частници, така и не се стига до съдебен процес. Преди време делото е преместено в спецпрокуратурата и повече нищо не се чува

за него.

Стефан Киров също се притаява, докато ан- тимафиотите не спипаха контрабандни цигари за над 1,3 млн. лв. в склада на Драшков. Първо беше хванат тир с 200 мастер- бокса на Дунав мост. След това се разбра, че те са натоварени от Нови хан. В склада там беше

намерена още нелегална стока Драшков не скри, че складът е негов, но под­черта, че е даден под наем. Бившият зам.-шеф на ДАНС не съобщи името на наемателя си. Генералът е сред най-информираните в страната и едва ли е в неведение кой точно е Стефан Киров – човек с бо­гато криминално минало, а също и управител на фирма на Иван Драшков-син.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук