Най-дългият пътнически полет е факт

0
2747

Реализира го австралийската компания Qantas

Австралийският авиопревозвач Qantas извърши най-дългия полет на пътнически самолет без междинно кацане, съобщи ДПА.

Самолет „Боинг 787-9 Дриймлайнър“, с 49 пътници и кабинен екипаж, измина разстоянието от 16 200 км от Ню Йорк до Сидни за 19 часа и 16 минути.

Той излетя в петък през нощта от нюйоркското летище „Джон Ф. Кенеди“ и кацна тази сутрин на аерогарата „Кингсфорд Смит“ в австралийския град.

За да не се налага междинно спиране за презареждане, самолетът излетя с пълен резервоар, малък брой пътници с ограничено количество багаж и с празни товарни отделения.

Полетът бе само пробен, но Qantas цели да пусне редовни директни полети от Брисбейн, Сидни и Мелбърн до Лондон и Ню Йорк. Най-дългият редовен полет в света в момента е от Сингапур до Нюарк в щата Ню Джърси (18 часа и 30 минути) и е изпълняван от Сингапурските авиолинии.

Учени направиха по време на полета тестове за мозъчната дейност, нивата на мелатонин и степента на бдителност на пилотите и кабинния персонал.

За пътниците, повечето от които хора от ръководството на авиокомпанията, журналисти и учени, бяха организирани упражнения. Часовете за сервиране на храната, включването и гасенето на светлините в пътническия салон бяха съобразени така, че пътниците да могат по-лесно да се справят с умората от дългия полет и да се адаптират по-лесно към смяната на времето след кацане.

Александър Попов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук