НАП Хасково опрощава данъци на млади семейства с ипотеки

0
946

Млади семейства с ипотечни кредити ще могат да почувстват облекчение откъм плащането на налози и през тази година.

Един от членовете на фамилията с ипотечен кредит може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема през годината.

Данъчното облекчение дава възможност да се приспаднат от сумата от годишните данъчни основи лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От началото на кампанията през тази година 6 млади семейства от Хасково са заявили желание да се ползват от данъчното облекчение.

Те отговарят обаче на определени условия, които трябва да са едновременно изпълнени. Според тях договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и или от съпруга, с който е сключен брака. Данъчно задълженото лице не трябва да е навършило 35-годишна възраст към датата, на която е сключен договора за ипотечен кредит. Освен това ипотекираното жилище трябва да е единственото за семейството през годината. Друго задължително условие е да бъде представена и писмена декларация от съпруга или съпруга си, че той няма да ползва същото данъчното облекчение през годината.

Всички тези обстоятелства и условия се декларират в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2015 година, обясняват от хасковския офис на НАП.

От там уточниха, че облекчението могат да ползват както местни физически лица, така и чужденци. Чуждите граждани обаче трябва да са установени за данъчни цели в държава – членка на Европейския съюз или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен кредит.

Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Данъчните напомнят, че подаването на годишната декларация за облагане на доходите може да стане по електронен път с ПИК или подписана с електронен подпис. Данъчните декларации могат също да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някой от 19-те пощенски станции в област Хасково, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в териториалната дирекция на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 година, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за до внасяне./Пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук