На вниманието на Цацаров! Виден предприемач извади на показ стряскащи факти за скандалния бос на „ВиК Варна“!

0
1691

Видният общественик и предприемач Игнат Раденков извади на показ смразяващи факти от дейността на скандалния несменяем шеф на ВиК Варна Валентин Вълканов в открито писмо до премиера Борисов и главния прокурор Цацаров.

Раденков е възмутен, че въпреки сигналите на компетентните органи за съмнителната дейност на Вълканов, той продължава да заема поста си и да участва в странни схеми.

В разкритията си Раденков твърди, че Вълканов дори е заплашил с пистолет негов партньор.

„Ще се убедите, че редица прокурори, съдии и разследващи не осигуряват само чадър на престъпността, а са част от нея. Поиска среща с нас инж. Петьо Йотов, един от двамата собственици на „ТОПБИЛД” ООД една от големите строителни фирми във Варна и страната, не къде да е, а в гората. Дегизиран до неузнаваемост, треперещ до степен, че не може да набере номер на мобилния си телефон. Сподели трагедията си. Освободихме го от страха и го посъветвахме да напише жалба до прокуратурата, заведена под вх. № 6867 от 06.05.2011г. до Районна прокуратура Варна. Преди това той е написал няколко жалби по конкретния случай до полицията. Тъй като бяхме сигурни, че и тази корупционна сделка ще бъде изтъргувана и заметена, за сигурност, свързахме инж. Йотов със служители на ДАНС София, на които преди години помогнахме при разбиването на корупцията при получаване на българско гражданство, на които той изпрати жалбата, както и входящия номер“, разкрива Раденков в писмото си до властимащите.

По неговите думи НАП Варна съставя акт на въпросната фирма за 2 млн. лв. неплатени данъци. Това е повод съдружникът на жалващия се да заобиколи закона, инсценирайки фалит като силово го принуждава да следва неговата схема, след което да напуснел страната.

„Партньорът ми споделя как с опрян пистолет е заставен да подпише документи за продажбата на активите на фирмата на стойност над 6 млн. лв., корекция на договора на строяща се в момента офис сграда на знаковата фигура Валентин Вълканов, бивш директор на звеното за инвестиционна политика в Община Варна, а в момента директор на ВиК Варна, от 3 на 6 млн. лв.

Споделя как Вълканов е организирал в ЦКБ да открият банкова сметка на фирмата, тъй като тяхната била запорирана от НАП.; Да им пусне фактура на стойност 723 000 лв.; Заставили го да подписва подготвени документи – няколко договора за цесии на стойност над 1 000 000 лв. Не му е била предоставена възможност от разследващите и нотариусите да чете съдържанието на тези договори, като някои от листите били наполовина празни.; Бил принуден да разпише ордери, че един на друг със съдружника са си дали по 450 000 лв., което не отговаряло на истината.; Да разпише декларация при нотариус Дякова, че е получил като физическо лице сумата 250 000 лв., което също не отговаряло на истината“, посочва Раденков.

Той е категоричен: „Организирали са да даде показания пред дознател Панайот Вълчев в НСБОП Варна като бил предупреден, че лицето Вълчев е познат на Вълканов, поради което отговорите на жалващия били уклончиви и различни от действителността – изпитвал страх за живота си.  Държали го в апартамент под ключ. След това го откарали във Второ РПУ – Варна като предварително го предупредили, че или ще действа по техния план, или го оставят в ръцете на Вълканов. Там ги чакал дознателят Миро. Показанията на жалващия се относно негови жалби, които бил пуснал преди това за присвояването на апартаментите, собственост на фирмата, били предварително написани, като трябвало само да ги разпише“.

Въпреки че инж. Йотов пише в жалбата си до прокуратурата, че с наличните активи или построените апартаменти в Драгалевци, централната част на Варна, вили в Панагюрище и др., спокойно могат да покрият задълженията си към държавата, доставчици и подизпълнители, и да продължат нормално работата си. Не е получил съдействие нито от разследващите, нито от прокуратурата.

„Активите на фирмата били продадени, дългът към НАП от 2 млн. лв. остава открит, с няколко милиона са завлечени и тук десетки фирми-подизпълнители, доставчици на материали и др. Нещо повече, държавата е утежнена с допълнителни фиктивни фактури, договори, цесии, от които е станало възможност за изпиране на пари, избягване на Данък печалба, присвояване на ДДС и др.“, посочва авторът на сигнала до главния прокурор Цацаров.

Раденков декларира, че той и колегите му от сдружение „Съграждане – клуб на свободните граждани“ могат да представят над 120 сигнала с неопровержими конкретни данни, цифри и имена.

„С подписите и печатите на 26 граждански и партийни формации сигнализирахме ВКС и други институции за крупни закононарушения в Община Варна. Търсили сме съдействие дори като се обърнахме конкретно към всеки един член на ВСС, всеки един член на Инспектората към ВСС /ИВСС/. Отговорите са неизменно – няма данни за извършено престъпление“, не крие възмущението си г-н Раденков.

Агенция ПИК ще продължи да следи дали компетентните органи са си свършили съвестно работата и са проверили твърденията на Раденков, който са подкрепени с множество конкретни факти./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук