На откриването на „Антична Сердика“ Рашидов си пожела младите да правят купони тук, не се притеснявал от „подхлъзване“ от „непрофесионалисти“ – протестиращи и актьори

0
1482

Георги Аргиров

„Тук да се веселите и си правите купоните, да се пеят песни, да танцуват хората, да се радват и да пазят това, което е направено“ – си пожела културният министър Вежди Рашидов при откриването на „Антична Сердика“ в София. След близо 5 години усилия и работа на над 100 археолози Рашидов, министър-председателят Бойко Борисов и почти целият кабинет присъстваха на официалната церемония по откриването на реставрирания античен комплекс „Сердика“. По думите на настоящия културен министър били поканени всички негови предшественици, но само Георги Йорданов, културен министър от времето на Тодор Живков уважил поканата.

За периода 2007-2013 г. по програмата за регионално развитие били инвестирани общо 280 млн. за културно-историческо наследство и туристически атракции, заяви министър Лиляна Павлова. „В новия програмен период това ще се случва с новия фонд „Туристическа инфраструктура”, който ще изградим с 200 млн. инвестиции от новата ни програма за региони в растеж“, допълни Павлова.

Пред медиите Рашидов заяви, че донякъде умишлено е търсен ефект с официалната церемония, защото днес се навършват 140 години от избухването на Априлското въстание.

Млади журналистки с високи токове се оплакаха от част от плочките, които били доста хлъзгави. Скулпторът-министър обеща да се отстраняват своевременно неизправностите на този музей, като щели да  се вземат мерки да не се случват фатални инциденти.

„Не се притеснявам от „подхлъзване“ от страна на „непрофесионалисти“, така отговори министър Рашидов на въпрос за евентуални протести на псевдокултурни дейци.

„От днес този музей е на столична община“, разясни Вежди Рашидов. Кметицата Йорданка Фандъкова и съветниците щели да се разпореждат с него, уточни Рашидов. На церемонията не присъстваше Йорданка Фандъкова, която била в чужбина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук