Незаконно варена ракия се търгува и в интернет

0
1398

Нелегалното производство придобива заплашителни размери

Един тон нелегална ракия, предлагана за продажба в интернет, задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група. До незаконния алкохол те стигнали по обява за продажба на домашна ракия, публикувана в популярен сайт. Митничарите си уговорили среща с подателя на обявата за купуване на предлаганата ракия. Продавачът дошъл на срещата, а в пикапа му открили над 43 пластмасови туби, всяка съдържаща по 10 литра без бандерол. В дома му са открити складирани в мазето други 570 литра домашно произведена ракия без документи за платен акциз.

При търсене в интернет с ключови думи „домашна ракия“ излизат десетки предложения за продажба, и то на много изгодни цени.

В Закона за спиртните напитки обаче е разписано, че такава ракия не може да се търгува по интернет.

По-сериозен проблем е, че заради вратички в закона и слаб контрол масово казани предлагат готов продукт като „домашна ракия”.

Според закона казаните имат право само и единствено да изваряват ракията на своите клиенти, които сами носят суровината си. В случая обаче тази услуга от години се е превърнала в бизнес, който бълва тонове незаконен алкохол с рисково качество за здравето и живота. При това в различните обяви става ясно, че такава може да се поръчва в неограничени количества в туби от 1,5 до 10 литра. Ако поръчаме десет по 10 литра, тогава надвишаваме значително позволените от закона 30 литра на семейство.

Заловената „домашна“ ракия е една малка част от всички над 50 милиона литра, които се произвеждат нелегално и търгуват по пазари, край пътя, в заведения и дори в интернет. Тя се търси и купува масово заради лъжовната реклама „домашна” и добавената стойност, която това й носи. Този етикет реално може да прикрива изключително некачествен и често отровен продукт, който е произведен без абсолютно никакъв контрол и е с неясно и опасно съдържание.

По последни данни над 9 000 са казаните у нас и те дължат минимум 100 милиона лева на държавата за своята дейност, които обаче отиват директно в нечий джоб. Казанджийниците от години работят като винпроми и извършват незаконни дейности като продажба по интернет, които са наказуеми. Водят се малки обекти за изваряване, но имат по-голям капацитет от над 60% от винпромите у нас. Никой не проверява какви осигуровки заплащат на работниците в това промишлено производство, каква отчетност имат, от какво произвеждат и т.н. По старите правила в казанджийница с капацитет 1000 литра вместимост само за три часа можеше да се правят около 150 литра ракия с 40 градуса. За две денонощия се достига позволеният от Европейския съюз годишен лимит от 2400 литра алкохол.

Именно за да бъдат ограничени в производството и търговията подобни нелегални производители, от началото на годината влязоха в сила промени в закона: вдигна се почти двойно акцизната ставка за казани с обеми над 500 литра и се въведе график за варене . от юли до декември. От тези мерки се очакват няколко неща – да има засилен контрол, да има яснота кой и колко вари и най-вече – от какви суровини. Въпреки че проблем има и той е очевиден, някои политици се опитват да яхнат вълната на медиен и обществен интерес в защита на ракията менте.

Казаните в България следва да бъдат регистрирани като винпроми, да плащат акциз в пълен размер и да произвеждат и продават законно, преминавайки през контрола на всички институции, които следят легалното производство у нас. Те обаче се ползват с облекчени ставки на закона, защото реално не са производители, а казани, които биват наети от хората, за да им изварят ракията срещу заплащане за тази услуга. Казанът трябва да внесе дължимия от клиента му акциз с намалена ставка за ракията, която е изварена като „домашна“. Тези пари не стигат до хазната, защото по прости сметки на база внесен реално акциз от всички 1584 регистрирани казанджийници излиза, че всяка от тях работи по един до два дни годишно.

Също така, новите правила в закона изрично посочва, че ракия може да се прави само и единствено от суровина на клиента, която е плод, и не се разрешава влагането в производство на компоти и всякакви отровни и развалени субстанции. Въпреки това същите политици настояват и да се премахне забраната за целогодишно изваряване, защото според тях в ракията може да се влагат и изгнили плодове, мухлясали сладка и други отпадъци. Защото в периода януари-юни няма годни за дестилиране плодове в България./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук