Не стипендията, а знанията мотивирали учениците в стажовете

0
7512

МОН отчете успешен проект „Ученически практики“. Той е с приоритетно значение за МОН, обясни заместник-министър Деница Сачева и посочи стойността му – близо 7 милиона лева.

Над 8 000 ученици са включени в проекта, като 2000 от тях са в приоритетни за икономиката сектори. 2 200 работодатели са включени с проекта, а отсреща стоят 326 професионални гимназии със заявен интерес за участие.

Предвидена е 300 лева стипендия, като след приключване на проекта учениците ще получат сертификат за успешна практика. Приключилите практически обучения са 1619, а платените обучения са 931.

Почти всички столични професионални гимназии са се включили в проекта. Учениците в реална среда ще преминат практика. Децата ще създават виртуални фирми, за да се научат на фирмено управление.

Оказва се, че парите не са чак такъв стимул за децата. Повече се вълнували от практиката. Да се знае как се прави бизнес е полезно за тях, изтъкна Деница Сачева, която е доволна, че има много ентусиазирани деца.
240 часа прекарват децата с реалната икономика. Занятията се провеждат след учебните часове. В проекта участват ученици, навършили 16 години.

Проектът приключва на 9 ноември. Заради успеха му, част от него ще продължи най-вероятно с национални средства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук