четвъртък, май 2, 2024
Google search engine
дом Топ Никой не лекува наркозависимите затворници

Никой не лекува наркозависимите затворници

0
1145

Около 20 на сто от затворниците у нас са наркозависими. При около 10 000 души, които се намират в затвора, над 2000 имат нужда да лекуват зависимост. Данните обяви секретарят на неправителствената организация „Инициатива за здраве” Анна Любенова, цитирана от БНР.

Броят им обаче може да се окаже значително по-сериозен, тъй като цифрата 2000 обхваща само тези, които са декларирали, че имат подобен проблем. Предполага се, че много от осъдените прикриват проблема си при влизане в затвора.

У нас обаче се оказва, че е много по-лесно наркозависим да попадне в затвор, отколкото в програма за лечение на проблема. „Практически това превръща хората, които употребяват наркотици, в престъпници, а не в хора, които се нуждаят от грижа и лечение”, коментира още Любенова.

Според данни от миналогодишен доклад за оценка на политиката на наркотиците в България за периода 2009 – 2014 г. няма разнообразни терапевтични модели за лечение на употребяващи дрога, а безплатни такива липсват.

В същото време до финансираните с държавни средства програми за лечение на наркозависими достъпът е ограничен главно за българи, които нямат възможност да заплащат месечната си такса за терапии в комуна.
В момента държавата поема лечението на 3000 наркозависими, които имат нужда от терапия на зависимостта си – това е само 15 на сто от нуждаещите се от лечение.

Според статистиката у нас общо 30 000 са наркозависимите, а около 300 000 е броят на онези нашенци, които някога в живота си са пробвали дрога./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук