Николай Колев – Босия и „Евробабите“ протестират пред МС на 4 юли

0
2144

Два протеста се очертават пред сградата на Министерския съвет в сряда, 4 юли. Първият ще съвпадне по време с провеждането на редовното правителствено заседание. Негови организатори са от фолклорния ансамбъл към читалището в Забърдо.

Вторият протест е вечерта. Той е организиран във Фейсбук в подкрепа на Николай Колев – Босия, който гладува вече три седмици с искане за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и за това че уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, са възстановени на работа.

В интернет е организирана и петиция за Солидарност с Николай Колев-Босия. „Буквално всеки от нас може да бъде прегазен на пътя от шофьор, който си е купил книжката благодарение на безнаказаната корупция в транспортното министерство. Протестът и гладната стачка на Николай Колев-Босия насочват вниманието само към един от многото огромни социални и морални проблеми в България. Но животът на хиляди български граждани по пътищата не е абстрактна величина, нито дреболия. Престъпната схема трябва да бъде спряна веднага. Призоваваме всички български граждани да подкрепят Николай Колев-Босия в справедливите му искания, които засягат всекиго в страната“, пише в петицията, организирана от Манол Глишев.

Самият Николай Колев – Босия ежедневно пише за гладната стачка в своя блог. Според написаното този следобед здравословните му показатели са се влошили. Председателят на 44-то народно събрание Цвета Караянчева е изпратила лекарски екип при него. Медиците са приканили Колев да отиде в болница на стационарно лечение, но той е отказал.

„Днес отново се завлякох от НДК до НС. С мен бяха десетина мои приятели и съмишленици. Оказа се, че противозаконното ограждение с лента е възстановена, въпреки, че съобщих, че е противозаконно. Затова извадих предварително приготвената ножица и го срязах. Не последва нищо. След това внесох искане до министърът-престъпник Московски и сигнал до посолството на ФРГ. Сега най-после ще прилегна, за да си почина малко и да събера сили. Утре от 18 ч 30 мин. пред МС ще се проведе митинг в моя подкрепа. За това ми съобщиха тази сутрин“, пише Босия.

„Евробабите“ от сутрешния протест пред МС ще попеят на министрите с настояване да им ремонтират пътя до населеното място и природната забележителност Чудните мостове.

„Евробабите“ ще бъдем утре пред Министерския съвет. Искаме да поздравим министрите и добронамерено да помолим да бъде поправен пътят“, каза пред БНР Мария Ангелова от фолклорната формация.

Музикалните баби се мотивират, че ежедневно към местността идват 1500-2000 туристи. „Някои се връщат заради пътя, а други не се отказват, но не идват повторно. 4-5 години е в такова състояние. От големите дъждове има срутени големи скални маси“, обясни Ангелова.

„В селото има млади хора. 500-600 жители сме, имаме детска градина и училище, искаме да се запазят. Сега с природните бедствия цяла България иска средства, но дано премиерът обърне и на нас малко внимание“, допълни Ангелова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук