НИМХ спира работа следващия вторник

0
4157

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще спре работа следващия вторник заради липса на ръководство. Това обяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

По думите му, със спирането на работата на института няма да има прогноза за времето, а също така ще спрат системите за ранно предупреждение.

„Няма човек, който да има права да подписва каквито и да е документи – нито финансови, нито административни. Няма кой да плати енергия, няма кой да плати комуникации, така че това са причините“, изтъкна проф. Брънзов пред БНР.

По думите му, погнозата за времето е видимата гражданска част от дейността на института, като по-лошо било това, че ще спрат всички системи за ранно предупреждение, за бедствия от хидрометеорологичен характер – наводнения, проливни валежи, замърсяване на въздуха, за Черно море.

„За да не бъдат спрени прогнозите следващия вторник, институтът трябва да има ръководство и то ръководство, което е компетентно и може да го управлява“, подчерта бившият директор на НИМХ.

Междувременно в позиция, поместена на сайта на НИМХ, се посочва, че вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на НИМХ от структурата на академията не дава отговор на основни въпроси за бъдещето на метеоролозите.

Време е правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ, се казва в позицията. Метеоролозите искат да излязат от БАН и да бъдат под шапката на Министерството на образованието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук