Нови разкрития на изследователите за ледения човек Йоци

0
1421

Екипът на О’Съливан се съсредоточил върху „гардероба“ му

„Гардеробът“ на ледения човек Йоци, живял в Алпите преди 5 300 години, е включвал дрехи от мечешка кожа, дълги ботуши от козя кожа и колчан от сърна, установиха учени от Европейската академия в Болцано, пише БТА.

„Йоци е правил внимателен избор, преди да изготви дрехите си и е използвал всичко, което му е било на разположение“, изтъква ръководителят на проучването Найъл О’Съливан. Невероятно добре запазените тленни останки на Йоци бяха открити в Алпите на 3210 метра надморска височина през 1991 година от двама немски алпинисти.

Дрехи, сечива и храна, също в забележително състояние, бяха намерени в близост до мумията му. Екипът на О’Съливан се съсредоточил върху „гардероба“ на Йоци и чрез митохондриален ДНК анализ открил 5 различни вида животински кожи, използвани за направата на дрехите.

Шапката му била от кожа на кафява мечка, а колчанът му за стрели – от сърна. Това показва, че Йоци добре се е справял с лова на диви животни. Препаската пред слабините на Йоци била направена от овча кожа, а сиджимките – от телешка. Палтото му и меките ботуши били изготвени от комбинация от овчи и кози кожи. За направата им бил използван материал от четири овце и две кози.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук