Няма да разследват уволнението на Георги Костов

0
1084

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР Георги Костов, съобщиха от държавното обвинение. Проверката е показала, че няма извършено престъпление против трудовите права. Писмени обяснения са дали Костов, вътрешният министър Пламен Узунов и шефовете на Вътрешна сигурност и Инспектората в МВР.

Костов беше освободен от президента Румен Радев миналия месец по искане на служебното правителство, като министър Узунов мотивира искането с няколко случая от последните 2 г., в които главният секретар принуждавал полицейски началници да напускат или те били премествани на по-ниски длъжности.

След това пък Костов подаде сигнал в прокуратурата, че служебният министър му оказал натиск да подаде оставка, като го заплашил, че в противен случай ще бъдат изнесени сведения за бивши служители, които той е карал да напускат МВР.

В постановлението за отказ да бъде образувано досъдебно производство СГП се мотивира с липса на извършено престъпление, тъй като „Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма“. Прокуратурата не обсъжда дали това решение е правилно или не е, тъй като законът не й дава възможност да прави преценка за целесъобразност./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук