Няма нужда НАТО да идва да ни пази, можем и сами, доволен Борисов

0
1205
снимка:бгнес

Армията и граничарите в България могат сами да пазят границата си. Не е нужно НАТО да идва да ни пази. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на фрегатата „Дръзки”, след като наблюдава съвместна тренировка на граничари и военни в Бургаския залив. Целта на учението бе да се координират действията при засилен миграционен натиск по море.

Борисов изрази задоволството си от видяното. Били набелязани няколко цели, които били изпълнени прекрасно, по думите му. Отиграно е спасяване, качване на кораба, проверки, медицинско, връщане и същевременно установяване на терористи. Разиграно е жена да спаси жена, защото по думите на Борисов „в този свят ако те спаси мъж, трябва да те хвърлят обратно в морето”.

Той уточни, че всичко е изпълнено много прецизно и точно. Това било и неговото мнение, и мнението на професионалното ръководство.

Бойко Борисов наблюдава тренировката на борда на „Дръзки” заедно с министрите Николай Ненчев, Румяна Бъчварова и вицепремиера Томислав Дончев.

На днешната тренировка са присъствали гости от САЩ и Гърция. Борисов анонсира, че скоро щяло да има среща между трите държави, за да може да се държи черноморският фронт, а и да покажем, че можем сами да пазим границата си. „Ако това го бяха направили колегите от другата страна преди година, нямаше да се създаде такава ситуация по лагерите”, отбеляза Бойко Борисов.

Той обяви, че в български корабостроителници ще бъдат построени два военни кораба за близо 800 млн. лева. Борисов бил видял прототипите и е убеден, че след това ще има пазар за такива фрегати.

Преди година и половина нямахме пари, защото заварихме държавата на 3,8 на сто дефицит. Тогава решихме, че първо ще съберем 50 милиона лева за празниците на пенсионерите, 150 млн. повече за заплати за учителите, десетки милиони за Спешна помощ и ако успеем да съберем повече приходи от приходните агенции, ще се обърнем към армията, коментира Борисов. Той изрази задоволството си, че МВР, прокуратурата, ДАНС, митници, данъчни работят усърдно и са събрани повече приходи. Намалихме дефицита, продължихме да строим. Супер професионални са нашите и военни, и полицаи и са добре оборудвани, похвали се още премиерът.

Той е категоричен, че въоръжените сили на България са гордост на народа. Освен това сме били изключително стриктни в спазването на Шенгенските правила.

Борисов отбеляза, че опасността от миграционен поток по море винаги е била голяма. По мнението му справянето на НАТО в Егейско море било под очакванията на това, което са искали да се случва. Това била и причината ние с наши средства и сили да се подготвяме ако има миграционна вълна по море.

Военният министър Николай Ненчев също оцени високо проведеното учение. Той смята, че има синхрон между граничарите и армията./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук