Областният управител на Видин забрани превоза на животни

0
1168

Областният управител на Видин Момчил Станков издаде заповед, с която забранява превозването и изложбите на едри преживни животни, съобщиха от администрацията. Това е превантивна мярка за опазване на района от избухналата болест заразен нодуларен дерматит. Контролът върху изпълнението на заповедта се възлага на кметовете на общините. Те трябва да запознаят фермерите с нея. В областта в момента се отглеждат 6000 едри преживни животни.

Заповедта бе разгледана от областната комисия по епидемии, епизоотии и зооноси. Д-р Валери Велков, началник на отдел в областната дирекиця за безопасност на храните, изтъкна, че Видинска област е заплашена от заразата, тъй като през нейната територия се превозват много животни към Дунав мост 2. Заболяваенто се причинява от вирус, пренасян от кръвосмучещи насекоми. То се появява за първи път у нас и макър да не е опасно за хората, носи огромни щети на животновъдството.

От днес животни до кланиците могат да се превозват само с разрешително на ветеринарните власти, гласи още заповедта на Момчил Станков./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук