Ограничават транзитния поток през Шипка

0
880

Заради тържествата по повод националния празник 3 март на този ден от 8,00 часа ще бъде ограничено транзитното движение пред старопланинския проход Шипка, съобщиха от агенция „Пътна инфраструктура“.

Желаещите да пътуват на този ден в този промеждутък ще бъдат насочвани през Прохода на Републиката – път II-55, по маршрута: Русе – Велико Търново – Дебелец – Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – „Прохода на Републиката“ и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер – Казанлък – път II-55 – Гурково – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (път I-5 с път I-6).

Ограничението за Шипка няма да важи единствено за организирания транспорт. Очаква се няколко хиляди българи да се съберат в подножието на върха, където от 11,30 часа ще започне заупокойна молитва за падналите в битката воини. Вицепрезидентът Маргарита Попова ще отсрами държавните мъже за 3 март като ще изкачи пеша 894-те каменни стъпала до мемориалния паметник на старопланниския връх Шипка. Това е нейното поредно качване горе през мандата , припомнят паметливи българи. Попова е била на върха и в снежна виелица и в августовски горещини, когато се отбелязват годишнините от кървавата битка, решила изхода от Руско-турската освободителна война.

При нормална метеорологична обстановка ще бъде запален Вечният огън встрани от паметника, влизането вътре ще бъде безплатно.

Точно в 10,30 часа ще бъде издигнато националното знаме в Стара Загора и от центъра към ще потегли процесия с 300-метровия трикольорен флаг, който ще бъде издигнат на пилона на монумента Бранителите.

50-метров трибагреник ще бъде спуснат по фасадата на областната администрация, а в четирите входа на града ще се развеят знамена от 20-метрови пилони./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук