ОГЪН И ЯРОСТ! Всеки момент започва тотална война между САЩ и Северна Корея!

0
1253

Северна Корея съобщи днес, че „внимателно проучва“ план да нанесе ракетен удар по американския тихоокеански остров Гуам.

На острова се намира голяма база на ВВС на САЩ.

Пхенян обяви това часове, след като американският президент предупреди Севера, че всяка нова заплаха към САЩ ще бъде посрещната „с огън и ярост“.

Говорител на Корейската народна армия, цитиран от официалната информационна агенция на страната КЦТА, каза, че КНДР „е готова във всеки момент да нанесе последователен и мащабен удар“ по този военен обект, след като съответно решение вземе държавният глава Ким Чен-ун.

В изявление на друг военен говорител, цитиран от КЦТА, се отбелязва, че Северна Корея може да предприеме такава превантивна операция в отговор на американска „провокация“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано предупреди Северна Корея, че за нея е най-добре да спре да отправя повече заплахи към САЩ“.

„Неговите (на Ким Чен-ун) заплахи излизат извън нормалните рамки и, както вече съм казвал, те ще бъдат посрещнати с огън и ярост, или иначе казано, със сила, каквито този свят още никога не е виждал“, добави Тръмп.

Сенатори: Тръмп да внимава какво говори

Американският сенатор републиканец Джон Маккейн смята, че президентът Доналд Тръмп не трябва да отправя такива заплахи към Пхенян, които не би могъл да изпълни на практика.

„Не съм съгласен с изказванията на президента, защото трябва да си уверен, че можеш да изпълниш това, което казваш, посочи Маккейн. „Най-видните лидери, с които съм се срещал, не са прибягвали до такива заплахи, докато не са били готови да действат, а аз не съм уверен, че Тръмп е готов да действа.“

На въпрос следва ли, според него, думите на Тръмп да се разбират като израз на готовност да се нанесе ядрен удар по Северна Корея, сенаторът отговори: „Аз не разбирам това, което той казва, и вече отдавна съм се отказал от опитите да проумявам неговите изказвания“.

Друг сенатор, демократката Даян Фейнстийн, призова САЩ незабавно да пристъпят към преговори със Северна Корея на високо равнище и без предварителни условия, защото политиката на изолиране на Пхенян не е дала резултат.

„Изолирането на севернокорейците не ги застави да се откажат от стремежа си да се сдобият с ядрено оръжие. И президентът Тръмп със своите високопарни изказвания не спомага за излизането от тази ситуация“, отбеляза тя.

„Дипломацията е единственият път напред“, подчерта сенаторката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук