Олигархът Иво Прокопиев отново демонстрира, че контролира родния мейнстрийм

0
282

В петък, на влизане в Народното събрание, Делян Пеевски отговори на журналистите, които го бяха обкръжиха с безсмислени въпроси като – смята ли, че сметките на Народното събрание ще бъдат блокирани, как щял да си получава депутатската заплата и прочие …., че „няма да отговаря на въпросите на Прокопиев“. Едва ли някой обаче разбра за това изказване на Пеевски, защото същото не намери място в нито една медия. Или в почти нито една. Защо се получи така – защото депутатът от ДПС Пеевски отново публично посочи Иво Прокопиев като лицето, което контролира мейнстрийма в страната и което задава въпросите през устите на много от родните журналисти. А Прокопиев не обича да си чува името публично, а още по-малко в кулоарите на Народното събрание. Затова и отговорът на Пеевски потъна в истинско медийно затъмнение, като и дума не влезе в нито една от големите телевизии, нито в контролираните от Прокопиев интернет сайтове. А всички видяхме кохортата журналисти, препречили пътя на депутата от ДПС на входа на парламента и десетките микрофони и камери, насочени към него. Явно интерес имаше и то голям, но отговорът на Пеевски явно не се хареса на Прокопиев и затова, съвсем в реда на нещата, изчезна като дим от новинарските емисии и репортажите на родните ни медии. Само един човек днес е способен да разпространи мащабно една новина или да удави в безмълвие друга, и това е именно Иво Прокопиев. Защото разградският олигарх от години контролира медиите в страната и задава дневния ред в мейнстрийма. А случката от петък в кулоарите на парламента само потвърждава тази проста истина.

Ако вземем предисторията на петъчната случка ще видим, че от седмици медиите на Прокопиев провокират обществото с въпросите, че видите ли американската санкция на Пеевски щяла да доведе до блокиране на сметките на Народното събрание. Защото Пеевски, вместо да се скрие вдън земя (както впрочем очакваше и самия Прокопиев), взе че се върна изненадващо в политиката. Невежеството на въпроса за възможното блокиране на сметките на най-висшия законодателен орган е повече от очевадно, поне за хората с малко разум и собствено мислене, но това не е важно за журналистите на Прокопиев, в чиито усти медийният олигарх отново постави миналия петък същата тема. Но точния и на място направен отговор на Пеевски явно не влизаше в планираната манипулация.

Какво всъщност цели Иво Прокопиев. Отново да избяга от факта, че именно той е медийният монополист у нас, за което обаче години наред обвиняваше депутата от ДПС Пеевски. След продажбата на „Телеграф“ и „Монитор“ мантрата за „медийния монопол“ на Пеевски започна сериозно да издиша. А и купувачът на медиите на Пеевски бе сериозен англо-американски инвестиционен фонд, за който прокопиевите журналисти нямаше как да твърдят, че е формален купувач или подставено лице. Да, но прокопитата са изобритателни, като котките са – по гръб не падат. Дано да нямат и девет живота. Веднага измислиха новата мантра, че видите ли Пеевски нямал вече собствени медии, но медийното му влияние продължавало. За целта използваха поредното НПО с гръмкото име Фондация „Медийна демокрация“, което веднага изработи и дежурния анализ на медийната среда със заглавие „Медиите и политиката след протестите през 2020г.“, в който именно анализ експертите му установили и „продължаващото“ влияние на Пеевски в медиите. И защо – защото според същите псевдо-експерти и „анализатори“ в съдържанието на много медии се виждала линията, поддържана от бившите вестници на Пеевски. По-голяма глупост рядко можете да чуете и то от устите на експерти, освен може би в света на Гьобелс, няма друг подобен прецедент така да се квалифицират медиите. Но не е чудно, защото за Прокопиев само линията на неговите медии (т.е. неговата собствена политическа, икономическа или обществена линия) е правилната линия и който не я следва, значи е под влиянието на лошия Пеевски. Ако да си под влиянието на Пеевски означава да осветяваш олигархията, която ограби националния капитал на държавата ни чрез бандитската приватизация и която вече тридесет години съществува чрез уродливата за демокрацията ни симбиоза между власт, пари, медии и съдебна зависимост, и на която емблематичен представител е именно задкулисният медийно-икономически кръг „Капитал“, то това явно е единствено правилната и достойна позиция. Псевдо- експертите на фондацията все пак са прави за едно – все още има медии, които не са под контрола на Прокопиев и трябва да се радваме за това. Обратното би било чист комунизъм, за какъвто Прокопиев явно мечтае. Една политическа линия – правилната, единни и зависими медии.

Нищо ново и сега – поредното НПО под контрола на олигарха Прокопиев с поредния фалшив анализ за медийната среда у нас. Както и нищо ново няма да последва от това. Анализът ще бъде представен от прокопиевите медии пред обществото като „независим“ и „обективен“ и ще бъде изпратен на американското посолство в София и на Държавния департамент на САЩ. Подобно на десетките доноси и клевети, довели вероятно и до налагането на санкциите по „Магнитски“ на депутата от ДПС Пеевски. Защото на Прокопиев неистово му трябва да продължи мантрата за Пеевски, че именно той е родния медиен монополист. Защото ако не продължи, то на сцената трябва да излезе истинския медиен олигарх – човекът, който реално контролира мейнстрийма в страната. И това е Иво Прокопиев. Да не забравяме също, че този факт бе признат и от самия Прокопиев в стенограмите „Арго“. Остава обаче отворен въпроса, кога и западните ни партньори от Европа и Америка най-накрая ще го разберат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук