Опасно! Бълхи носят петнист тиф

0
1515

Пазете се от бълхи! Това предупреждават здравните експерти. И не защото ухапването е неприятно, а защото има регистрирани случаи, в които скачащите насекоми са донесли епидемичния петнист тиф на тези, които са ухапали.

Заболяването, познато още като миши или плъхов тиф се разпространява основно от гризачите. Предаването на инфекцията се осъществява от бълхи, паразитиращи по заразени плъхове. При ухапване от заразена бълха инфекцията се предава и на човека.

Тя е широко разпространена, като особена опасност представляват обществените сгради, в които има развиващи се популации на плъхове, предупреждават инспекторите. Възприемчивостта на населението е всеобща, а след преболедуване се създава траен имунитет срещу заболяването. Не са регистрирани случаи, при които заболяването да се предава директно от болен на здрав човек, но е важно да се обезпаразитява, за да се спре разпространението на заразата.

Заболяването протича остро, като основните симптоми са повишена температура, обрив по тялото и леко до тежко полиорганно засягане на организма. Инфекцията се пренася чрез кръвта по кръвоносните съдове и достига различни органи в тялото, които реагират с възпалителна реакция и болестна промяна във функцията си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук