Ослепяваме от менте очила

0
1234

Пластмасата, от която са направени евтините цайси, е силно токсична

Слънчевите очила по 10-20 лева изглеждат добре и са евтини, но могат да ни причинят редица проблеми – главоболие, различни инфекции и дори да ни докарат ослепяване, алармираха лекари. Над 850 българи са нарушили сериозно зрението си заради фалшиви очила. Със затоплянето на времето все по-често нашенците търсят да си купят модния аксесоар, но рядко поглеждат към качествените продукти, а гледат нещо изгодно, без да се замислят за здравето си. Повечето са склонни да отделят едва 30 лева за подобна покупка, сочи проучване.

Пластмасата, от която са направени евтините цайси, е силно токсична, предупреждават специалисти. Затова и не бива по никакъв начин да се икономисва точно от слънчевите очила. В повечето случаи евтинджос аксесоарите идват от Китай и Виетнам, а там качествен контрол почти не се осъществява. „По-добре без никакви очила, отколкото с евтини ментета, защото те наистина са опасни за здравето“, съветват офталмолозите. Очилата менте не предпазват ретината от въздействието на вредните ултравиолетови лъчи, с което пречат на ясното зрение и причиняват главоболие. При по-продължителна употреба има риск дори да ослепее човек. 2/3 от всички продавани цайси са менте и се търгуват на изключително ниски цени по пазари и дори в магазини за аксесоари. Най-често срещаният дефект е, че стъклата на фалшивите очила пропускат повече светлина в окото, което прави илюзията, че обектите са по-близо, отколкото в действителност са. На пръв поглед тази безобидна илюзия обаче води до проблеми с очите след няколко години. Първоначално човек не осъзнава вредата, но след време последиците са необратими.

Най-добрата комбинация е да купувате умерено скъпи очила, съветват експерти. „Цената се определя от стъклата, а не от рамката. Много хора мислят, че ако си купят маркови очила на „Армани” или „Долче и Габана”, те ще предпазят очите им. В действителност трябва да се консултират с лекар за вида на стъклата. Рамките може да са по-обикновени, но на тях да се поставят хубави стъкла, които да пазят ретината”, обяснява д-р Мария Недева, офталмолог с 20-годишен трудов стаж. Най-сигурният начин да сме сигурни, когато си пазаруваме слънчеви очила, е, когато ги закупим от оторизирана оптика./ретро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук