Българите луднаха по охлюви за мъжка сила

0
1509

Килограм мекотели се търгува по 6 лева

Българите луднаха да ядат охлюви за мъжка сила. Открай време се знае, че супата от мекотелите има силата на виагра. Сезонът за “лов” на охлюви официално стартира от 10 май, но пазарът вече е заринат с черупки. Баби и безработни са изкарали щайгите и продават мекотелите за 2 лева за килото. Три пъти по-скъпо струват мекотелите, развъдени във ферми – поне 6 лева/кг.

В момента легална е само търговията от фермите, където охлювите се изкупуват целогодишно. Бракониерският улов от планината обаче съвсем необезпокоявано се предлага по пазарите. Търговията е изцяло на черно, защото по закон “ловният” сезон започва на 10 май и продължава до края на юни. Проблемът с невежеството на бракониерите е, че сега охлювите са точно в размножителния им период и събирането им намалява тяхната популация. “В момента всички охлюви трябва да снесат, след това при възрастните има над 50% смъртност”, обясни Николай Веселинов, собственик на ферма за охлюви.

Законът забранява и изкупуването на малки охлюви с диаметър на черупката под 28 мм. Но при търговията на черно никой не гледа за размери. След дъждовете през последните дни животинките са излезли навсякъде и мургави предприемачи пълнят щайгите.

Глобите за събиране извън разрешеното време и за продажба са от 100 до 1000 лева.
„Ако мъж хапва всеки ден охлюви, няма да има никакви проблеми в леглото. Това е стара и изпитана рецепта. По този начин лекуват и импотентност. В миналото дядовците ни са се поддържали по този начин. Най-просто е, като ги свариш и изпиеш супата. Има и по-засукани рецепти. Някои дори ги ядат сурови. Давали са на мъжете преди първата брачна нощ. Имат много по-силно действие от което и да било хапче“, обяснява Ненчо Белев, който от 10 години е в бранша.

Чужденците много ценят малките животинки и дават луди пари, особено ако са отглеждани във ферми. Цената на килограм във Франция може да достигне до 25 евро. Нашенските производители изнасят за цяла Европа – Гърция, Италия, Франция, Испания, Португалия./ретро

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук