Откриха нов лек: Пяна от жаба!

0
1095

Резултатите от проучвания, проведени от биолози в университета „Стратклайд” в Глазгоу, Шотландия, показват, че пяната, която изпускат жабите, за да защитят своите яйца, може да се превърне в лекарство за изгаряния, предава Би Би Си.

Тези прозрачни мехурчета се очаква да бъдат използвани като протектор между изгорялата кожа и превръзката върху засегнатата област. Шотландските учени вече са започнали производството на синтетична пяна, подобна на естествената.
В хода на изследванията биолозите са използвали малки земноводни от вида Tungara, дълги не повече от 5 см, които се срещат в Тринидад. След оплождането жабите освобождават пяната и по този начин защитават своето потомство от хищници и природни бедствия. Този материал се състои от шест вида протеин и може да приема формата на гнездо.

Д-р Пол Хоскисън и колегите му вече са разработили четири съставки и пристъпват към формулата за изработване на бъдещия препарат.

Разработената пяна запазва терапевтичните си свойства седем дни и добре се съвместява с антибиотици, които лекуват изгаряния. Но все още синтетичното средство не е така сигурно, както природният му аналог.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук