Парламентът – най-мръсната дума на прехода

0
1675

В началото на прехода, кога- то парламент все още не беше мръсна дума, а депу­татите не бяха любими обекти за псувни по трамваи, тролейбуси, автобуси и квартални пейки, се появи една ексцентрична пер­сона от СДС – народният пред­ставител Маргарит Мицев. Той беше избран в 36-ото народно събрание (1991-1994), но стана национално известен със сълзливата история, която разказа след въпрос откъде има спесте­ни 3 милиона лева (невероятни пари за онова време).

КОСТЮМАРИТЕ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СТАНАХА ОБОБЩЕН ОБРАЗ НА КОРУПЦИЯТА И ПОВСЕМЕСТНИЯ РАЗПАД               

Мицев отгово­ри с разтърсваща ме­лодрама – пестял пари от за­куски. Докато другите набивали банички, той стоял гладен и горд, но пък парите в букова­та му сметка се увели­чавали. Съдбата след това го измете-нанякъде, за да блесне де­сетина години по-къс­но с новината,-че сме­ня партията и отива в НДСВ, но след това от­ново се изгуби в мъгла­та от събития. Именно през историята за за­куските хората в стра­ната масово разбраха, че са били излъгани и че това, което щеше да стане печално извест­но като преход, всъщ­ност е политическо мошеничество в невероятен мащаб. Вместо промяна дой­доха тези с „парите, спестени от закуски“. Вместо визионери се появиха мишкуващи кариеристи от време­то на комунизма, кои­то ревнаха, че са нови­те морални стожери на демокрацията. Вместо държавници се появи­ха политически вампи­ри. Започна тотална подмяна на стойности, системна деградация и диктатура на пълната безизходност. Новите елити решиха, че вече няма да се къпят в сиромахомилски страсти и че трябва да могат да си извадят костюмите за по 5 хиляди евро, без да се налага посто­янно да дават обясне­ния откъде са парите. От закуски бе, бунаци. Заради това Елин-Пелиновият Андрешко бе припознат като злодея от историята. Андреш­ко е символ на дребния бунт на електоралната единица срещу мощта на държавата и ней­ните данъчни органи. Бунтуващият се соци­ално избирател тряб­ваше да бъде заклей­мен, наритан, пре­следван и порицаван. Андрешковщина ста­на презрителна дума. Пестящите от закуски искаха да си осигурят несменяема власт. А властта в една бана­нова република, тоест в страна, която изця­ло зависи от външни сили и процеси, може да бъде разклатена единствено от гладни­те, от недоволните, от съпротивляващите се, от тези, които имат си­лите да питат „защо вие имате, а ние нямаме“

Това е травматичен въпрос, въпрос табу. Днес вече никой не пита депутатите откъ­де имат парите си. За аксиома е прието, че едните са по-равни, разбирай, по-богати от другите. Без обяс­нения.

На старта на 44-тото народно събрание е добре да се обърнем с гняв назад, защото без осъзнаване на ви­новното минало бъде­щето винаги ще оста­не зад далечните хо­ризонти и никога няма да се появи. През го­дините парламентът се превърна в дежур­ния виновник за про­вала, а депутатите – в символ на упадъка на държавата. Можем до утре да си играем да търсим интелектуални аргументи, че това не е така. Хората са ос­нователно озлобени и социално озлочесте­ни. Пред техния гняв може единствено да се мълчи.

Повечето парламен­ти през последните 28 години започват с уверенията на изкач­ващия се по стълба­та човек от „Приказка за стълбата“ на Смирненски: „Аз съм плебей по рождение и всич­ки дрипльовци са мои братя. О, колко е гроз­на земята и колко са нещастни хората!“, и все завършват с изум­ление как този глупав, тъп и досаден народ не разбира колко мно­го за неговото добру­ване е било свършено.

Това е вечният интелектуален парадокс на елитите. Те все гле­дат да работят за до­брото на хората, а най- накрая , когато гневни­те тълпи ги поведат към ешафодите, се чу­дят какво се е обърка­ло. Ами това, че натру­пахте несметни богат­ства. Това, че докато едни се чудят как да си платят сметките, дру­ги през седмица пус­кат селфита от най-скъ­пите световни курорти. Заради това, че децата на едните се чудят как да си намерят работа за 800 лева, а децата, внуците и правнуците на другите са с уреде­но бъдеще от първия си миг. Те (децата) учат в чужбина, а тези, кои­то решат да се върнат, все си намират работа в лъскави банки, прос­торни офиси и други та­кива екстри, където не им скърцат със зъби за всеки ден с болничен по болест или пък да ги глобяват за всяко из­вънредно ходене до то­алетната.

Заради това, че едните си вдигнаха па­лати с високи огради, за да не правят пуб­личен лукса си, а дру­гите станаха клиенти на мафията на частни­те съдия-изпълнители, колекторските фирми и партийните активисти, превърнали се в нова държавна бюрокра­ция, непробиваема и трудно подвижна. За­ради това, че едните започнаха да смучат грантове като алко­холик водка, а други­те едвам дочакват до заплата и се налага да прибягват до бързите кредити, за да не стоят децата без хляб и ток. Тези социални контра­сти раздират България като невидими телени мрежи, впили са се в нейната обществена плът, но никога, ама никога не се превърна­ха в централна тема за парламента. От глед­на точка на отчаяния депутатите се занима­ват с пълни глупости, защото той не може да разпознае своя живот в техните думи, не от­крива себе си в реше­нията и заради това се гневи на всяка стотин­ка, която взимат, и сум- ти пред техния брой. Ако водим сериозен разговор, можем да кажем, че парламентът наистина умишле­но е превърнат в мишена за народния гняв и ярост, докато оли­гархичните елити на съвсем други места и пространства тру­пат дебелите си гуши. Но е факт и че мицевщината, сектата на „спестителите от за­куски“, става все по- добре парламентарно представена. Това е

социален конфликт в драматичен размер и ако не се намери изход от лабиринта на омра­зата, то любим спорт на народа ще стане нахлуването в Народ­ното събрание. Но не като онези изнежени автори на пърформанси от лятото на 2013 година, а от онези ди­вите, лошо гледащите и псуващи през зъби, защото това им е ос­танало като последно политическо оръжие за борба с несправедливостта.

И изходът е само един. Историята тряб­ва да почне на чисто. Но точно тук идват дру­гите изнежени, които казват, че справедли­востта не била гаран­тирана. Тя била илю­зорно понятие. „Спра­ведливостта е класово понятие и е недостижима“, каза миналата седмица Владислав Го­ранов. Той също е из­бран за депутат в 44- тия парламент и влиза в него с това върховно самопризнание. Значи в България има класи. Едната иска митичната справедливост, а цел­та на другата е никога да не я даде.

Приказките за съдеб­на реформа, икономиче­ски растеж, стабилност, иновации – всичко това е технологичен речник, който трябва да маски­ра обществото на Ве­чната несправедливост. И тези гневните и псуващите може и да нямат поли­тическия речник, за да изразят своя протест и да опишат своето не­доволство, но май под­съзнателно знаят и раз­глеждат нещата класо­во. Те са от класата, която няма да получи справедливост. И тряб­ва да се примири, че в рамките на краткия си живот няма да види ня­какво качествено подо­брение за себе си или за децата си. Един бивш министър на транспор­та навремето бе казал, че е логично синът на министъра на транс­порта да се занимава с транспорт. Което ще рече, че синът на таксиджията също цял живот трябва да върти геврека като баща си. Справед­ливостта е класово по­нятие. Не ви ли го каза­ха? Какво чакате още.

Но хората чакат. И това е големият смисъл на отговорността. Отча­яните все още имат на­дежда за промяна. Бе­дните – че ще дочакат по-добър живот, по-до­бра здравна система, образование за децата си. И то напук на наглеците в скъпите костюми, които са тръгнали на бегом по стълбата нагоре и вече чуват стоновете отдолу също като героя на Смирненски: „О, кол­ко красива е земята и колко са щастливи хо­рата!“.

Напук на тях трябва да се участва в полити­ката, и то безцеремонно и класово, напук на тези, които приключи­ха с класите и си по­мислиха, че този марк­систки кошмар повече няма да ги преследва. Това е отговорността пред всички депутати, които влизат с идеята, че справедливостта не е недостижима. Навре­мето в един парламент народните избраници в първия си работен ден получиха копие от „При­казка за стълбата“. То не помогна. И това На­родно събрание отиде в историята обругано и хулено, защото не успя да чуе какво точно казват хората. Между дру­гото, малко хора знаят за тефтерчето на Смирненски.

Той пише в него до деня на своята смърт, която го спохожда едва 25-годишен. Един от записи­те в него е покъртите­лен. Големият поет си играе с думата „лакеи“. Тя получава свръхсмисъл в неговото лите­ратурно упражнение – „Мръсни лакейчета! Аристократични блюдолизчета!“, а малко по-нататък потресава­щите думи: „Лакеюшки! Лакейчонки! Ла-ла-ла! Ла-ла-ла! Лакейчен-ченчета!“.

Авторът на „Приказ­ка за стълбата“ е гле­дал в бъдещото, дос­тижимо единствено за хора на прага на смър­тта. Заради това всеки народен представител, а имам предвид и себе си, трябва да знае и за тези думи на Смирнен­ски. Костюмарите си­гурно ще ги презрат. Но това е присъдата на Смирненски за тези, които са се качили на стълбата и се правят, че не виждат какво става долу. Така че, драги ко­леги, имайте срама, ако не от народа, то поне пред паметта на гени­алния поет.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук