Партията на Валери Симеонов ще реши утре дали остава в управлението след министерските оставки

0
18262
Лидерите на "Обединени патриоти" - Волен Сидеров, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Утре изпълнителният комитет на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) ще се събере, за да реши какво ще правим оттук нататък и дали ще продължим да участваме в управлението. Това каза лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов пред „Фокус“.

Той взел това решение, след като разбрал за подадените оставки от министрите Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков. Днес се разбра, че те ще напуснат постовете си, след като лично премиерът Борисов настоял. За целта се свика извънредно заседание на Министерския съвет. Веднага след него Нанков и Радев дадоха брифинг, в който обясниха, че поемат отговорността за тежката катастрофа с автобус край Своге, в която загинаха 17 души, а десетки бяха ранени.

„Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече. Това не са оставки, това са уволнения. Къде е съгласуването с коалиционните партньори? Отдавна коалицията не функционира“, каза Симеонов.

„Това са уволнения, прикрити като оставки. С това лесно разпиляване на административен потенциал, граден с десетилетия, аз не виждам каква държава може да има. Да, Бойко Борисов ще оцелее, но не знам дали държавата ще оцелее“, допълни вицепремиерът.

По думите му няма никакви аргументи за оставките на вътрешния, регионалния и транспортния министър. Според него „трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем“.

„Тези хора нямат абсолютно никаква вина за това, че шофьорът не си е вършил работата и е блял настрани. Само на изключително ограничено мислещи хора не е ясно, че катастрофата е в резултат на шофьорска грешка. Това не означава, че няма дефекти по повърхността на пътното платно, но да се прехвърля всичко на това просто е идиотско. Основната вина, заявявам го пред цялата държава, е на шофьора, на никой друг. Там са минали над 70 автобуса, защо другите не са се обърнали“, добави Симеонов.

Другите две партии в „Обединени патриоти“ – ВМРО и „Атака“, също са на различно мнение след оставките. Ръководството на ВМРО, чийто лидер е вицепремиерът Красимир Каракачанов, и народните представители от партията искат спешен коалиционен съвет с колегите си от ГЕРБ, на който да бъдат представени мотивите за оставките на тримата министри. Това каза в Русе заместник-председателят на групата на „патриотите“ Искрен Веселинов, цитиран от „Дарик“.

„Изненадани сме от хода на колегите от ГЕРБ, защото нито с нас, нито с някой друг от колегите от „Обединените патриоти“ е имало консултации“, каза Искрен Веселинов.

Той сподели, че наблюдава работата на министрите и като председател на парламентарната комисия по регионална политика е с добри впечатления от Николай Нанков.

„Оставката му не е добра новина за сектора“, смята Искрен Веселинов. Той изрази притеснение, че с този бърз политически ход, който цели очевидно да се намали общественото напрежение, може да остане недовършено разкриването на истински отговорните лица.

Само председателят на групата на „Обединени патриоти“ в парламента и лидер на „Атака“ Волен Сидеров определи хода на премиера Борисов като правилен.

„Аз не виждам никакъв проблем в това, че премиерът сменя министри, това е правото на министър-председателя да определя екипа си и с кого да работи. В случая става дума и за министри от квотата на ГЕРБ, така че няма как да има претенции от страна на „Обединени патриоти“, каза Сидеров.

След думите на вицепремиера Волен Сидеров отново коментира темата, този път пред агенция „Фокус“, като обяви, че Симеонов напоследък говори доста нелогични неща.

„Има група „Обединени патриоти“ и той ако не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно. И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и „Атака“, посочва Сидеров.

Призовава Симеонов да е коректен и отсега да каже с кого се коалира за следващите избори, а не догодина. „Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви“, подчертава Сидеров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук