Нанков и Радев обявиха, че с оставките си поемат отговорност, макар че са работили добре (ОБЗОР)

0
17164
© Цветелина Белутова, Капитал

Репортер по темата: Петър ХРИСТОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИ

Подаваме оставка като министри, защото носим политическа и морална отговорност. Така се прави по белия свят и ГЕРБ го прави – така министрите на регионалното развитие и на вътрешните работи Николай Нанков и Валентин Радев формулираха причините да си тръгнат от кабинета.

Час и половина по-рано от публикации в медии се разбра, че е имало извънредно заседание на Министерския съвет, а премиерът е наредил на Нанков, Радев и транспортния министър Ивайло Московски да напуснат заради катастрофата край Своге от събота, в която загинаха 17 души.

Тримата бяха изпратени да дадат изявления за медиите и да обяснят аргументите за оставките си. Московски не се появи пред медиите, а колегите му обясниха, че бил в болнични.

Нанков и Радев обявиха, че с оставките си поемат отговорност, макар че са работили добре
© Цветелина Белутова, Капитал

В изявленията си и двамата министри обясниха, че нямат написани мотиви за оставките си и не е нужно. „Мотиви не сме писали. Разговаряли сме с премиера за това. Няма какво да го убеждаваме и да пишем мотиви за пред вас“, каза Валентин Радев.

Той отбеляза, че има и много други виновни, но кои са те ще реши прокуратурата. Николай Нанков многократно подчерта, че още в неделя е заявил готовност да поеме отговорността.

Вчера след разпита му в следствието той уточни, че политическата отговорност невинаги се носи с даване с оставки и понякога се изразява „в правилното отреагиране в дадена ситуация“.

„Очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия“, посочи Радев като причина за оставките. Колегата му допълни, че вижда проблем в комуникация между ведомствата, отговарящи за пътната безопасност.

Министърът на вътрешните работи в оставка изрично подчерта, че броят на загиналите при катастрофи в България намалява в последните години, но си давал сметка, че е трудно да се обясни това при подобен инцидент.

„Оставките никога не решават проблема“, каза още Валентин Радев.

Той обяви, че в сектора на пътната безопасност се прави революция с трите нови закона, който ще заменят Закона за движение по пътищата. Законите, които се подготвят в последните няколко месеца, все още не са стигнали до Народното събрание.

Нанков и Радев обявиха, че с оставките си поемат отговорност, макар че са работили добре
© Reuters

От отговорите на министрите стана известно също, че двамата нямат яснота какво ще правят занапред. Двамата допуснаха, че може да се върнат в Народното събрание, тъй като са избрани за депутати, но се застраховаха, че решението ще бъде взето след консултации в партия ГЕРБ.

Пресконференцията продължи двадесетина минути. След това двамата министри в оставка си тръгнаха, въпреки че присъстващите журналисти имаха още много въпроси.

Новината за оставките раздели за пореден път партиите в коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“. Вицепремиерът и лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов обяви, че виновен за катастрофата е шофьорът на автобуса и не вижда смислени аргументи за напускането на тримата министри.

Той добави, че утре ще се проведе национален съвет на партията, на който трябва да се реши дали да останат в управлението.

Подобно мнение, но без идеите за напускане на властта, изказаха и от ВМРО. От ръководената от министъра на отбраната Красимир Каракачанов политическа сила обясниха, че не разбират защо се е стигнало до крайното решение, като уточниха, че никой от ГЕРБ не се е консултирал с тях.

Единствено лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров подкрепи премиера Бойко Борисов за действията му. Според него тримата министри са от квотата на ГЕРБ и заради това Борисов може да им поиска оставката без да се консултира с коалиционните си партньори.

Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев каза от своя страна, че „колкото по-бързо има предсрочни избори и оставка на това правителство, толкова по-добре за страната“.

„Камилите се сменят, керванът си върви. От 10 години този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза“, заяви Добрев.

От извънпарламентарното обединение „Демократична България“ също настояха за оставка на правителството. Лидерът на политическата сила Христо Иванов уточни, че със смяната на трима министри не могат да се решат големите проблеми в българската политика.

Четири дни след катастрофата с автобуса премиерът Бойко Борисов обяви, че всички длъжности лица ще си понесат отговорността – съдебна и политическа. За момента единственият обвиняем за нея е шофьорът – Григор Григоров, който е под домашен арест.

Има съмнения обаче, че до инцидента се е стигнало заради състоянието на пътя, който е ремонтиран преди две години. Отговорността за състоянието на пътя е на Агенция „Пътна инфраструктура“, която е на подчинение на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Една от причините броят на жертвите да е толкова голям е, че пътуващите са били без обезопасителни колани, подобно на предишната голяма катастрофа от тази година – на магистрала „Тракия“ през април. Министърът на транспорта Ивайло Московски от 2011 г. се зарича да въведе законово задължение за поставяне на колани във всички автобуси за междуградски превоз. Досега това не е станало. Текстове по темата има в обсъжданите три нови закони за пътищата, но кога ще бъдат приети те не е известно.

Вчера в прокуратурата започнаха разпити на длъжностните лица, които имат отношение към състоянието на пътя – министър Николай Нанков, сегашни и бивши ръководители на пътната агенция и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук