Патриотизъм ли е навеждането пред Ердоган

0
1384

31 май. Сутрешната порция омраза идва със  сутрешния блок на на­ционална ефирна телевизия. Две лица. Едното на възрастен мъж, бивш съветник на комунистичес­кия Тодор Живков, другото на млад активист пламенен антико­мунист, Разликата във възрастта им е десетилетия. Лицата им са еднакво изкривени от взаимна омраза, злоба и ненавист.

Мерят и сравняват тру­пове и жертви. Отпреди и след „девети“. Спорят кой е отрязал гърдите на Вела Пеева и кой тези на секре­тарката на Райко Алексиев. Кой е избил ястребинчетата и дали са били комунист- чета или земеделчета. И дали това е важно за нуж­дите на спора им. Дали са разстреляни по погрешка и дали са неизбежните „стра­нични жертви“ на граждан­ската война. Искат взаимна мъст, отмъщение, забрани, разстрели. Спорят дали де­мокрацията е „курва“. Се­риозно ви казвам, точно за това спориха, точно с тези термини.

Дебатът плавно, но все така бурно прелива от броя отрязани гърди от всяка страна в гражданската вой­на до средната заплата през комунизма и колко билет- чета е можела да си купи баба Гицка с тази заплата. Обсъждат билетчето от 6 стотинки и това от 1,60 лв. Водещите немеят или хихикат тук-таме неуместно. Ве­роятно от неудобство.

Каква ирония, помните ли това –

„два свята, единият е излишен“

Е, честито, 27 години след „десети“ спорът в българ­ския ефир е точно този. С много повече омраза, зло­ба, взаимна ненавист от тези, които помня от онова „преходно“ време. Няма спор, категорично ни е необходим спокоен, обективен и безпристрастен прочит на бурния и кървав български XX век. От всич­ки гледни точки и от всички страни. Прочит, извършен от грамотни, подготвени, обективни и най-вече въз­можно най-безпристрастни историци. Хора, учили, завършили и преподаващи история, хора, които знаят как да четат документи и да боравят с исторически факти. А не от озъбени спе­циалисти по всичко с първа специалност „Озеленяване и мелиорации“ и претенция за окончателно и необори­мо историческо знание и по­глед на надру­сан котарак.

На този фон туркофилската истерия на фалшивите десни достига нови висини.

Днес важната им тема е по­редното осъждане на въз­родителния процес и море­то от фалшиви и лицемерни сълзи, излети по този по­вод. Впрочем някой да е виждал лидера на ДСБ на гара Буново? Или да е про­чел сълзлив статус, осъж­дащ турския геноцид над тракийските българи през 1913 година?

Доста ми омръзна това нагло лицемерие и псевдопатриотизъм на самоообявили се „десни“ либерали и неприкрити туркофили. Особено когато с действията си същите тези хора се заявяват като ярки либерали, либертарианци и прочее левичари и националнихилисти.

А „десните“ гурута са или бивши номенклатурни търтеи, или пък са завършили „вишо“ я в „Москва“, я нейде другаде из необятния „великий и могучий“. И са веге­тирали угодно на властта и уютно до „избухването“ на демокрацията из разните ВУЗ-ове и РАБфАК-ове и В други цитадели на разви­тия социализъм. Преди да се преродят от комунисти­чески лакеи в сияйни евроатлантици. От болшевики и номенклатурни лакеи, а и от объркани душевно и политиче­ски леви либера­ли уроци по патриотизъм не взе­мам. Не, благода­ря, нямам нужда. Още повече, ако прочете­те следното:

„Изпълнителният съ­вет на ДСБ изключва възможността за съв­местно участие както с „националпопулистки формацииот типа на „Атака“ или Патрио­тичния фронт, така и с формации, които разви­ват малцинствен нацио­нализъм и популизъм – от типа на ДПС и на ДОСТ.“

„ Те не могат да бъдат наши партньори, тъй като имаме и с едните, и с другите коренно раз­лични идейни възгледи за патриотизъм и национа­лен интерес“, заяви ли­дерът на ДСБ. “

Хубаво, показателно и по­учително е да се припомнят изказванията и твърдения­та на същия този лидер на ДСБ по отношение на Па­триотичния фронт отпреди има-няма година. Само ще добавя, че е забележителен отечественофронтовският болшевишки плам, с който ДСБ, ДОСТ, ДПС и НПСД

бранеха и бранят възмож­ността на тиранина и дикта­тор Ердоган да избира свои представители в българско­то Народно събрание, фал­шифицирайки българските избори. Перфектна и дос­та хомогенна идейно коа­лиция. А пък Местан освен бежанец в турското посол­ство се самоопределя като най-ярката звезда на „евроатлантизма“

Точно като господата Плевнелиев и Кънев. Лика-при­лика. Има набор от мно­го показателни снимки. На Лютви Местан, на Касим Дал, на Корман Исмаилов. Всичките с диктатора Ердо­ган, под турското знаме. Кой приведен, кой наведен, кой угоднически и подмазвачески ухилен.

Съдейки по тези снимки – да, със сигурност имаме коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес. Ние не сме съучастници и ортаци с турски националисти. Не се снимаме с диктатора Ердо­ган под турското знаме. Ли­дерът на ДСБ обаче няма против тези хора. Подкре­пят се взаимно. Управля­ват заедно. Коалиционно им е. Това очевидно е уго­ден и приемлив „патриоти­зъм“ за лидера на ДСБ. За­това имаме коренно различ­ни възгледи за патриотизъм и национален интерес. На­шият патриотизъм се води от националния български трибагреник. Техният – от турското знаме и Ердоган.

Два много различни свя­та.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук