Плащат 1000 лв. на затворник, лишен от телевизор

0
1813

1000 лева ще получи затворникът Даниел М., след като успя да осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради това, че бил лишен от радио, телевизор, възглавница, дюшек и тоалетни принадлежности. Пред магистратите в Административен съд – Кюстендил, лишеният от свобода Даниел М. посочил подробно претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконосъобразни действия на длъжностни лица от администрацията на затвора в Бобов дол. Според затворника той неоснователно е лишен и от престой на открито на 9-и август миналата година, както и от престой на открито, лавка и свиждане на 10.08.2017г. при постъпване в стационара към медицинския център на затвора след обявена гладна стачка.

Като доказателство по делото е приложена справка от учебното заведение „Доктор Петър Берон“ в затвора, от която се вижда, че по същото време до обяд той е бил на училище. В следобедните часове, за когато е трябвало да се възползва от престой на открито, затворникът обявил гладната стачка. От администрацията обаче нарушили това му право.

В справка на началника на затвора се посочва, че при постъпването на лишения от свобода в изолатора на Медицинския център, му е извършен първоначален обиск за изземване на остри режещи и метални предмети, като съобразно правилата за вътрешния ред в стационара – не са допуснати радио, телевизор и тютюневи изделия, но са предоставени на лицето собствените му спални принадлежности.

Според решението на Административния съд в Кюстендил, лишеният от свобода действително е бил подложен на неблагоприятното третиране поради незаконно лишаване от престой на открито и постанови санкция от 1000 лева за Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук