Плевнелиев се бие в гърдите за атаките си срещу Русия

0
626

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че се гордее от твърдата си подкрепа за санкциите на Европейския съюз срещу Русия и подчерта, че това е било правилното решение. Държавният глава говори по време на 10-ата среща на бизнеса с правителството в столичния хотел „Балкан“ и отново запали искрата на обтегнатите ни отношения с Кремъл.„Пред мен не стои дилемата, която е стояла пред много държавници в миналото по отношение на външната политика. Колко български държавници са казвали „Никога срещу Германия“ или пък „Никога срещу Русия“. За мен дилема няма, за българската външна политика също. Гордея се, че България има принципна позиция. България е добър пример, как с Турция пазим ефективно външните граници в ЕС. Ние бяхме тези, които имаха силен глас по отношение на санкциите срещу Русия“, заяви президентът.

Той настоя България да не става заложник на велики сили, а да отстоява националния си интерес.

Той обяви, че не иска да прави ново трето служебно правителство „Много говорим за стабилност в България, но това е относителна стабилност. Видяхме какво е нестабилност през 2013-2014 г., когато сменихме три парламента и пет правителства за две години. Понатрупах доста опит и във всеки момент, в който има нестабилност в тази държава, и аз като държавен глава съм много по-подготвен“, заяви президентът.

Той смята, че в българската политика виждам някои научени уроци.“ Това, което видях 2013-2014 г. беше тотално противопоставяне – безпринципно, на дребно, от най-високата трибуна, за всичко. Това, което виждам в края на 2014 г. е едно смирение, осъзнаване, че така не може да продължава, разбиране, че политиката е нещо повече не от цел на някой, а от платформа за нацията и народа, чрез своите политици да се постига прогрес и стабилност, а той е абсолютно невъзможен без базисна стабилност и разбирателство между политическите партии“, добави Плевнелиев.

Президентът се противопостави на национализма и популизма и се запита дали и кога те ще избоят у нас в крайните си форми. Затова поиска „модерен патриотизъм“ от политиците.

Колкото до кризата с терористичните атаки в света, Плевнелиев влезе в противоречие с позицията на премиер Борисов, като заяви, че залага на „мултикултурността“ и бе категоричен, че Европа се е провалила с интеграцията на първата вълна бежанци на контитента, чиито деца не са се интегрирали, а са станали терористични бойци. И подчерта, че няма нито един българин в тази битност.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук