Пловдивският апелативен съд вдигна на 10 000 лв. паричната гаранция на убиеца с Хамъра

0
899
Янакиев ще бъде на свобода, след като плати гаранцията

Пловдивският апелативен съд вдигна от 3000 на 10 000 лв. паричната гаранция на 27-годишния шофьор Иван Янакиев, но потвърди определението на Пазарджишкия съд, с което бе изменена мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Срещу Янакиев е повдигнато обвинение по чл.343 ал.1 от НК затова, че на 18 декември 2015 г. при управление на мощния си джип „Хамър“ по непредпазливост е причинил смъртта на 70-годишния Никола Лазаров. В мотивите си апелативните съдии с председател Веселин Ганев обясниха, че по закон шофьорът причинил смърт по непредпазливост не може да остане повече от 2 месеца в ареста.

Максималният срок е изтекъл и по тази причина на обвиняемия не може да бъде наложена мярката за неотклонение „домашен арест“, тъй като според чл. 62, ал.7 от НПК тя се приравнява със „задържане под стража“ и това на практика означава да се удължи незаконното задържане на обвиняемия. Увеличеният с над 3 пъти размер на паричната гаранция пък е с оглед на допуснатите от Иван Янакиев значителен брой нарушения на Закона за движение по пътищата и характеристичните му данни като водач на МПС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. „Законът победи Байганьовщината и улицата“, заяви адвокатът на Иван Янакиев Христо Мишев след края на заседанието в Апелативния съд, докато синовете на прегазения Никола Лазаров Макс и Еленко приеха решението на Темида със сълзи в очите. „Явно такъв е законът“, промълви Еленко Лазаров. Двуметровият мъж бе блъснат в гърдите от адвокат Христо Мишев преди старта на процеса, който се забави с 2 часа заради фалшив сигнал за поставена бомба в Съдебната палата в Пловдив.

Защитникът на убиеца с Хамъра обвини близките на жертвата си, че някой от тях се е обадил по телефона, за да провали делото и по този начин клиентът му да остане в ареста до насрочването на нова дата. След като бе извършена специализирана проверка за наличие на взривно устройство във всички помещения на Съдебната палата и такова не бе открито, Апелативният съд поднови работата си. Близо 100 близки и роднини на прегазения Никола Лазаров пристигнаха от Пазарджик на мълчалив протест пред Съдебната палата в Пловдив, след като предния ден в родния си град учредиха ново сдружение за логистична и юридическа помощ на пострадалите при катастрофи и последиците от тях. Негови основатели са Еленко и Макс Лазарови./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук