Пловдивчани ще следят онлайн какво ядат децата им в яслите и забавачките

0
1333

Родителите на децата, които посещават общинските ясли и забавачки, вече ще могат онлайн да проследяват менюто им за хранене за седмица напред, съобщи ресорният за образованието зам.-кмет на града под тепетата Стефан Стоянов.

Тази възможност е реализирана чрез внедряване на нови функционалности към сайта на системата за прием в детските заведения, като в раздел „Детайли“ с посочване на конкретна дата ще могат да видят какво ще е менюто на съответния ден за всяка детска градина и ясла. Директорите на детските ясли и градини вече са задължени да въвеждат най-късно до петък менюто за следващата седмица. Тази новост ще позволи въведените данни да се разпечатват и да се разпространяват на информационните табла в детските заведения след заверяване с подписи и печат.

„Рецептурникът, който сега се ползва, е малко остарял. Затова сме привлекли водещи специалисти в тази сфера от Медицинския университет, с които анализираме хранителната програма и мислим как можем да я адаптираме и дали има нужда. Проучва се примерно необходимостта от намаляване на белия хляб, ще се види дали се соли в норми или се прекалява с тази подправка и т.н. Това е ежедневен процес, при който тенденциите се променят. Преди 20 години например масово се използваше захар, сега вече не толкова. Същото се отнася и за готвенето с мазнини“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

От началото на новата учебна 2016/2017 г. през септември родителите в Пловдив ще могат да получават онлайн и важна информация за предстоящи събития, допълнителните дейности в детските заведения и други актуални данни за всяка детска ясла или градина. По този начин Община Пловдив се стреми да улесни достъпа до информация за всички заинтересовани./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук